Search form

11.12.2013

Drukāt

Bijusī Pasaules nedzirdīgo federācijas prezidente saņem ANO Cilvēktiesību balvu (video, foto)

Photo

 Līsa Kaupinena, Pasaules nedzirdīgo federācijas (WFD) eksprezidente Ņujorkā, ASV, vakar, 10. decembrī saņēma ANO Cilvēktiesību balvu. Šī cilvēktiesību jomas balva ir goda apbalvojums, ko reizi piecos gados piešķir atsevišķam cilvēkam vai organizācijai par izcilu ieguldījumu cilvēktiesību jautājumu risināšanā.


 Līsa Kaupinena no Somijas pievienojusies tādiem vispāratzītiem balvas saņēmējiem kā amerikāņu cilvēktiesību līderim Mārtinam Luteram Kingam, bijušajam Dienvidāfrikas Republikas prezidentam Nelsonam Mandelam un bijušajam ASV prezidentam Džimijam Kārteram.
 
L. Kaupinena strādājusi WFD vairāk nekā 30 gadus.  1995. gadā viņa kļuva par pirmo organizācijas prezidenti-sievieti, pirms tam esot gan viceprezidente, gan ģenerālsekretāre. Viņa 1976.–1987. gadā un 1991.–2006. gadā bijusi Somijas Nedzirdīgo savienības izpilddirektore. Līsa Kaupinena aktīvi strādājusi ar starptautiskajām cilvēku ar īpašām vajadzībām organizācijām gan kā to dalībniece, gan kā Cilvēku ar invaliditāti starptautiskās alianses priekšsēdētāja. Kā WFD Goda prezidente kopš 2011. gada viņa iedvesmojusi nedzirdīgo kopienas visā pasaulē un bijusi tā,  kas skaidri formulējusi vajadzību atbalstīt nedzirdīgo cilvēku tiesības vietējā, valsts un starptautiskā līmenī.
 
Balvas saņēmēja efektīvi darbojusies, lai ANO Konvencijā par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nodrošinātu atsaukšanos uz zīmju valodām, nedzirdīgo kultūru, nedzirdīgo kopienu un nedzirdīgo identitāti. Tomēr galvenā L. Kaupinenas darbība cilvēktiesību jomā nav bijusi tieši saistīta tikai ar nedzirdīgajiem, bet ar cilvēktiesībām vispār. Viņa atbalstījusi gan sieviešu tiesības, gan sieviešu ar īpašām vajadzībām tiesības.
 
Līsas Kaupinenas aizrautība darboties starptautiski bijusi pamatā daudziem attīstības un sadarbības projektiem tādās jomās kā zīmju valodas dokumentācija un zīmju valodas tulka pakalpojumi sadarbībā ar nedzirdīgo kopienām Āfrikā, Vidusāzijā, Dienvidaustrumāzijā, Balkānos un Krievijas ziemeļrietumos. Pateicoties viņas darbam šajos projektos, WFD dalībvalstu skaits no 1983. gada līdz 2003. gadam  pieauga par 71 valsti. Lai gan tagad viņa ir pensijā,  eksprezidente turpina iesaistīties federācijas darbā kā brīvprātīgā padomniece WFD Sekretariātā Helsinkos, Somijas galvaspilsētā.
 
Pašreizējo WFD prezidentu Kolinu Alenu ļoti ietekmējuši  Līsas Kaupinenas sasniegumi. Nesenajā augsta līmeņa ANO sapulcē par invaliditāti un attīstību viņš paziņoja: „Tikai tad, kad valdības izpildīs ANO Konvencijas noteikumus, nedzirdīgie būs vienlīdzīgi ikdienas dzīvē.” Un tikai tad īstenosies Līsas Kaupinenas mūža mērķis un  darbs  nedzirdīgo cilvēku vienlīdzības sasniegšanā.
 
Video ar tekstu, ko starptautiskās zīmēs sacījis pašreizējais WFD prezidents, skatīt http://wfdeaf.org/news/former-wfd-president-liisa-kauppinen-receives-2013-united-nations-human-rights-award-prize-2
 
 
Sagatavoja: laikraksts „Kopsolī”

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas