Search form

13.12.2013

Drukāt

No Klusuma pasaules atvadās arī Rīgā, Jelgavā un Tukumā

Photo

Novembrī Rēzeknes, Daugavpils, Valmieras, Liepājas, Ventspils un Rīgas biedrībā risinājās pēdējie projekta „Klusuma pasaule” 2.4. aktivitātes pasākumi. Rīgas biedrības (RB) klientiem tas notika 29. novembrī, RB Jelgavas grupai 23. novembrī un Rīgas RB Tukuma grupai 30. novembrī.


Noslēguma pasākumā projekta klienti pārrunāja, cik daudz iespēju bija projekta ietvaros, kas visvairāk paticis. Kuras aktivitātes deva visvairāk? Visu dalībnieki atzina,  ka visvairāk viņi guvuši no pieredzes apmaiņas braucieniem uz Rēzeknes, Daugavpils, Valmieras, Liepājas un Ventspils biedrībām un no radošās nometnes Gulbenes novada „Lācītēs”.
 
 No 2009. gada katrai grupai katru gadu bija jārīko viena nometne un viens pieredzes apmaiņas brauciens. Šo visu paveica Māra Lasmane, šo aktivitāšu organizatore Rīgā, Jelgavā un Tukumā,  kas pateicās klientiem par atsaucīgu dalību visos pasākumos. Viņa arī dalījās iespaidos.
 
No Jelgavas grupas „Klusuma pasaulē” iesaistījās 36 klienti. Svētku gaisotnē notika pēdējais projekta pasākums, kurā grupakopīgi atcerējās notikušās aktivitātes, skatoties fotogrāfijās, kurās iemūžināts viss 4,5 gados īstenotais. Pēc jelgavnieku domām visvērtīgākie bijuši pieredzes apmaiņas braucieni, kur daudz ko uzzināja. Sevišķi daudz guva jaunieši, kuri iepriekš nav bijuši vairākās Latvijas biedrībās un pilsētās. Braucieni lika dalībniekiem arī saprast to, ka nevajag braukt uz ārzemēm: Latvijā vēl ir daudz skaistu vietu, ko apceļot. Un, pateicoties nometnei, Jelgavas grupa sākusi vairāk draudzēties, saliedēties un apvienot spēkus.
 
 Projekta dēļ jelgavnieki arī aktīvāk iesaistījās LNS rīkotajos pašdarbības festivālos, cenšoties konkurēt ar LNS biedrībām. Klienti atzina, ka viņiem patikuši arī dažādi latviešu tradīciju vakari. Nobeigumā jelgavnieki izteica cerību, ka arī pēc projekta beigām viņi spēs saglabāt līdzšinējo aktivitāti, centīsies uzstāties un piedalīties dažādos LNS un citu organizāciju rīkotajos pasākumos. Interesanti, ka pateicības rakstu Mārai Jelgavas klienti pasniedza oranžā aploksnē, arī ziedi bija oranžā krāsā. Kāpēc? Tāpēc, ka pēdējā projekta gadā „Klusuma pasaule” klientu karte bija oranžā krāsā. Tajā bija lasāmi šādi vārdi: „Mēs kopā cīnījāmies, mēs kopā smējāmies, mēs kopā priecājāmies, mēs kopā raudājām.”
 
Pateicoties projektam, ļoti pieaudzis Jelgavas grupas biedru skaits – ja 2009. gadā bija 40 (projektā sākotnēji iesaistījās 17), tagad tajā jau ir 69 biedru.
 
Māra Lasmane uzsver, ka jelgavnieki bijuši ļoti aktīvi un viņai nevajadzēja pierunāt uz pasākumu apmeklēšanu, paši arī papildinājuši idejas dažādu pasākumu organizēšanai. „Man bija vieglāk – nebija vienai galva jālauza,” atzīst Māra.
 
Visiem jelgavniekiem izsaku vienlīdz lielu pateicību. Daži brauca pat no lauku pagastiem, neskatoties uz ceļa izdevumiem. Varēja redzēt, ka viņiem šie pasākumi patika no sirds. Jelgavnieki nolēmuši arī pēc projekta beigām turēties kopā un paši organizēt pasākumus.”
 


No Tukuma grupas projektā iekļāvās 22 klienti. Arī viņiem patika nometnes, kuru laikā ar dažādiem uzdevumiem dalībnieki saliedējās: iemācījās sadarboties, sadraudzējās, kļuva sirsnīgāki, atvērtāki un izpalīdzīgāki. Īpašs bija pašu rīkotais konkurss „Prāta spēles”, kurā piedalījās arī jelgavnieki un rīdzinieki.
 
 Tukumnieki noslēguma pasākumu organizēja viesu mājā. Dalībnieki bija padomājuši par dāvanu ar īpašu nozīmi Mārai Lasmanei – keramikas skulptūru „Čaklās rokas”, kura bija pilna ar sirdsveida šokolādēm. Noslēgumā gaisā tika palaistas gaismas laternas trīs krāsās – zaļā, kas simbolizēja spēku, dzeltenā – sirsnību un sarkanā –mīlestību, lai piepildītos jaunās ieceres. Aktivitātes palielināja biedru skaitu no 27 uz 38.
 
 

 
Rīgas biedrība projektābija pulcējusi 180 klientus.Aktivitātes vadītāja bija pārsteigta, ka noslēguma pasākumu apmeklēja rekordliels klientu skaits – vairāk nekā 100.  Māra atzīst: „Neslēpšu, uz pasākumiem parasti bija grūti piesaistīt apmeklētājus, bet tieši uz pēdējo atnāca tik daudz klientu… Žēl, jo tikpat daudz varēja būt arī iepriekšējos pasākumos.”
 
Šeit cilvēki kāpa uz skatuves, lai dalītos savās atmiņās par bijušajiem pasākumiem un atcerējās arī kuriozus piedzīvojumus. Lūk, viens no sēņu lasīšanas sacensībām! Kāds atklāja blēdību, kuru atstāsta Māra: „Pirms sacensībām viņš teicis, ka pats aizkavēsies, un aicinājis pārējos komandas biedrus doties uz mežu – ejiet tik uz priekšu, tur būs daudz sēņu. Viņi arī aizgājuši, bet tur bijis tikai purvs un nevienas sēnes. Atnākuši abi komandas biedri atpakaļ un skatās: šis jau gaida ar lielu sēņu grozu. Izrādās, tās sēnes jau no paša rīta bija salasītas. Un mēs tai komandai 1. vietu piešķīrām!
 
Rīdzinieki atzīst, ka pieredzes apmaiņas braucienos atklājuši jaunas skaistas vietas. Viņi īpaši atcerējās arī tematiskus pasākumus brīvā dabā: Ogres Zilajos kalnos, Brīvdabas muzejā un Tērvetes dabas parkā.
 
Galvaspilsētas klienti vēl uzslavēja radošās nodarbības: daudzi pirms tam neko nav mācējuši pagatavot, bet nu viņi var uztaisīt lādīti, brošu vai citas skaistas lietas – ne tikai sev, bet arī dāvināšanai. Viņi to turpina darīt arī mājās.
 
Arī Rīgas klienti neaizmirsa par Māru: uzdāvināja lielizmēra fotogrāfiju ar dalībniekiem no pēdējās nometnes. Aktivitātes vadītāja atzinīgi novērtēja nometnes nozīmi: „Rīgā bija liels klientu skaits, tāpēc katru gadu nometnē bija citi dalībnieki, kuri tieši tur varēja iepazīt cits citu. Šeit nebija pastāvīgas klientu grupas kā citās biedrībās. Pirmajā nometnes dienā bija grūtāk, bet trešajā dienā jau visi sadraudzējās. Pateicoties nometnei, klienti pilnveidoja savas saskarsmes iemaņas un kļuva drošāki.”
 
„Lai arī lielais „Klusuma pasaule” projekts ir beidzies, tas ir mūs sagatavojis turpmākām gaitām, kur nu būs viss jādara pašiem. Pašiem biedriem jābūt aktīvākiem un jāorganizē pasākumi, negaidot, ka kāds cits kaut ko piedāvās. Kā uzsvēra tukumnieki, galvenais taču ir kopā būšana un prieku var gūt, arī sēžot pie galda, uz kura tikai rupjmaize ar krējumu un sīpollokiem,” klusumā rezumē Māra.
 
 
 
Sagatavoja:  LNS Informācijas centrs

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas