Search form

18.12.2013

Drukāt

Kādas iespējas izmantot tulka pakalpojumu ārpus Latvijas nedzirdīgiem klientiem

Photo

No 25. oktobra Eiropas Savienībā stājusies spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes direktīva par pacientu tiesību piemērošanu veselības aprūpē: Latvijas iedzīvotāji varēs atgūt naudu par ārzemēs saņemtajiem plānveida medicīnas pakalpojumiem, kas Latvijā tiktu valsts apmaksāti (ar dažiem izņēmumiem).


NVD Sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga:
 
„Pārrobežu Direktīvas ieviešana no 25.oktobra nodrošina pacientiem iespēju saņemt izdevumu atlīdzību par citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā vai Šveicē saņemtu plānveida veselības aprūpi.
 
Latvijas iedzīvotāji var saņemt atlīdzību atbilstoši veselības aprūpes pakalpojumu tarifiem, kādi ir spēkā Latvijā. Citi izdevumi, kas saistīti ar plānveida veselības aprūpes saņemšanu, pacientam jāsedz pašam – transporta izmaksas, uzturēšanās izmaksas, tulka vai pavadošās personas dalību (ja tāda nepieciešama) u.c.
 
Cilvēkam pašam sākotnēji arī jānorēķinās ar veselības aprūpes pakalpojuma sniedzēju un pēc tam, vēršoties Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu par izdevumu atmaksu, jāpievieno maksājumu apliecinošus dokumentus.
 
Ar informāciju par citu dokumentāciju, kuru nepieciešams iesniegt, lai saņemtu izdevumu atmaksu, kā arī gadījumiem, kad nepieciešams saņemt iepriekšēju atļauju, var iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā „Kontaktpunkts” vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 darbdienās no pl.8.30 līdz 17.”
 
 
SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” (RC) valdes priekšsēdētāja Sandra Gerenovska:
 
Nedzirdīgajiem, kas meklētu iespēju izmantot plānveida medicīnas pakalpojumu ārzemēs vai vēlas  izmantot tulka pakalpojumu profesionālos nolūkos, t.i., piedaloties kādā starptautiskajā konferencē vai seminārā ārzemēs, tiek nodrošināts apmaksāts surdotulka/zīmju valodas tulka pakalpojums. Lai to saņemtu, jāiesniedz nepieciešamie dokumenti (skat. LNS mājas lapā www.lns.lv  sadaļā PAKALPOJUMI – „Surdotulka pakalpojums saskarsmes nodrošināšanai”). Tad LNS noslēdz līgumu ar nedzirdīgo klientu un izsniedz klienta karti (zaļā krāsā). Pēc tam nedzirdīgais klients var saņemt valsts budžeta apmaksātu tulka pakalpojumu.
 
Izmantojot tulka pakalpojumu ārpus Latvijas nedzirdīgajam, izņemot atalgojumu, ir jāsedz tulkam šādi izdevumi – ceļš, naktsmītne un dienasnauda, tos iemaksājot SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” grāmatvedībā.
 
Lai varētu izmantot tulka pakalpojumu ārpus Latvija, nedzirdīgajam klientam:
1. Jāgriežas SIA RC pie valdes priekšsēdētājas, iepriekš piesakot tikšanos, un iesniedz rakstisku iesniegumu.
2. Jānoslēdz līgums ar SIA RC par tulka pakalpojuma nodrošināšanu ārpus Latvijas.
3. Jāiemaksā SIA RC grāmatvedībā (skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu) tulkam ceļa, naktsmītnes un dienasnaudu, ņemot vērā cik dienas tulks ārpus Latvijas uzturēsies.
 
Ja tulka ceļa, naktsmītnes un dienasnaudu apmaksā kāds projekts, fonds vai cita iestāde, tad iesniegumā norāda tulkošanas vietu, laiku, pakalpojuma sniegšanas ilgumu un fondu vai projektu vai citu iestādi, kas sedz tulkam ceļa izdevumus, naktsmītni un dienas naudu.
 
 
Sagatavoja: LNS Informācijas centrs

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas