Search form

22.09.2015

Drukāt

Vai tu zināji? Latvijā ar surdotulka palīdzību sazinās divi tūkstoši cilvēku (video)

Photo

Ar šādu nosaukumu 22. septembra LNT rīta raidījumā “900 sekundes” varēja vērot videosižetu par Latvijas Nedzirdīgo savienības surdotulku pakalpojumu ar paskaidrojošu tekstu, kura autore – Zane Brikmane.


Latvijā zīmju valodā sazinās apmēram divi tūkstoši cilvēku. Surdotulki palīdz apgūt profesiju; ir neatsverams atbalsts pie ārsta, notāra un pat kāzās un bērēs – tie ir surdotulki, kuri nedzirdīgajiem cilvēkiem vārdus un skaņu pasauli pārvērš viņiem saprotamā zīmju valodā.

Kopumā šobrīd Latvijā 29 dažādās mācību iestādēs ar surdotulka palīdzību profesiju apgūst 40 cilvēku. Kopš 2011. gada izglītību šādā veidā ieguvuši 55 nedzirdīgie. Latvijas Nedzirdīgo savienībā zina teikt, ka no 2007. gada surdotulka kvalifikāciju mūsu valstī ieguvuši apmēram 50 cilvēki, tomēr ne visi no tiem strādā savā profesijā.

Tulki norāda, ka valsts nedzirdīgajiem tikai daļēji apmaksā šo pakalpojumu.

Sižetā parādīts, kā Valsts tehnikumā topošajiem automehāniķiem Sergejam un Jānim tulko Anete Skrastiņa, kā arī ar pieredzi tulka darbā dalās Ārija Medne un vispārējo situāciju raksturo LNS prezidents Edgars Vorslovs, kurš uzskata:

„Mums būtu nepieciešams vismaz viens tulks uz 20 nedzirdīgiem cilvēkiem, tas ir, divreiz vairāk, nekā tas ir tagad…”

Skatieties videosižetu šeit: http://skaties.lv/latvija/sabiedriba/vai-tu-zinaji-latvija-ar-surdotulka-palidzibu-sazinas-divi-tukstosi-cilveki/

 

Sagatavoja: LNS Informācijas nodaļa


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas