Search form

22.01.2016

Drukāt

Latvijas Radio: Par to, kā labāk komunicēt un saredzēt

Photo

Lai dators būtu piemērots cilvēkiem ar dzirdes vai redzes traucējumiem, ir izstrādāta virkne palīglīdzekļu, kas var būt gan iekļauti operētājsistēmas sastāvā, gan pieejami kā atsevišķas programmas.


Cik šie datori ar īpašajiem papildinājumiem ir pieejami cilvēkiem ar īpašām vajadzībām Latvijā, par to 13. janvārī Latvijas Radio I programmā notika diskusija raidījuma Kā labāk dzīvot ietvaros.

Raidījuma viesi: Latvijas Nedzirdīgo savienības prezidents Edgars Vorslovs ar surdotulku  Āriju Medni, LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš un Strazdumuižas internātvidusskolas datorspeciālists Uģis Krūkliņš.

Raidījums sākās ar tā vadītāja atziņu, ka piemērota datortehnika ir “Dieva dāvana” cilvēkiem ar dzirdes un redzes invaliditāti. To kā pirmais runātājs atzina arī Edgars Vorslovs, pastāstot, cik sarežģīta agrāk bija nedzirdīgo cilvēku komunikācija savas kopienas ietvaros,  informācijas ieguve,  saziņa ar dažādām iestādēm utt. Tad galvenokārt nācās citam pie cita doties ar sabiedrisko transportu.

Tagad situācija it īpaši uzlabojas   – no pagājušā gada, kad cilvēkiem ar dzirdes invaliditāti tiek piešķirti planšetdatori , kas apmaksāti no valsts budžeta. Bez  tam pretī nāk arī LMT, kas interneta lietošanai piešķīris atlaidi, jo videozvani patērē lielu datu daudzumu, tātad tas ir dārgs prieks.

 Datorā tiek ievadītas īpašas programmas  – aplikācijas, kas nodrošina nedzirdīgajiem cilvēkiem tik nepieciešamās  vizuālās saziņas iespējas. To ir daudz un dažādas, pie mums vairāk lieto Skype un ooVoo. Liela nozīme ir tieši videozvana kvalitātei, jābūt labai izšķirtspējai, lai varētu redzēt skaidru attēlu ekrānā. Attālos laukos tas vēl nav nodrošināts.

Raidījuma gaitā arī klausītāji uzdeva jautājumus par iespēju tikt pie planšetdatora. Ir vairāki nosacījumi: jābūt oficiāli piešķirtai dzirdes invaliditātei, jāizmanto valsts apmaksātie sociālie pakalpojumi un surdotulka pakalpojumi. Pašlaik rindā gaida ap 500 klientu.

Pa telefonu tika intervēts arī Valmieras vājdzirdīgo skolas direktors Andris Tauriņš. Arī viņš apliecināja, ka mācību procesā šīm mūsdienu tehnoloģijām ir liela nozīme, to skaitā arī planšete būtu vajadzīga katram skolēnam un klases būtu jāaprīko ar FM sistēmām, kas nodrošina labu dzirdamību skolēna un skolotāja starpā.

Raidījumā arī Neredzīgo skolas pārstāvis pastāstīja, kā darbojas un ikdienā neredzīgajiem cilvēkiem palīdz jaunās tehnoloģijas, tostarp arī planšetdatori.

Noslēgumā raidījuma vadītājs lūdza klātesošos viesus izteikt  nākotnes prognozi, un LNS prezidents uz to atbildēja: “Šajā jomā viss  tik strauji attīstās, īpaši ASV, Japānā. Varbūt pienāks laiks, kad planšetdators būs kā papīra lapa, ko var salocīt un iebāzt kabatā…”

 

 

Sagatavoja: Ilze Kopmane


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas