Search form

05.08.2016

Drukāt

Nedzirdīgie un dzirdīgie jūrmalnieki apgūst latviešu tradicionālās amatu prasmes

30. jūlijā uzsākās Jūrmalas vēstures un mākslas biedrības īstenotais sabiedrības integrācijas projekts “Dzirdīgo un nedzirdīgo jūrmalnieku savstarpējā integrācija, apgūstot latviešu tradicionālo amatu prasmes”. Jūrmalas pilsētas muzejā jau ilgi pirms projekta sākuma laika pulcējās nedzirdīgie un arī dzirdīgie jūrmalnieki, jo līdzīgās nodarbības, kuras notika iepriekšējos gados ir augstu novērtētas dalībnieku vidū. Arī šis projekts tika gaidīts ar nepacietību un dalībnieki bija patiesi priecīgi, ka pirmā projekta diena ir klāt.


Pirmajā nodarbībā, kā jau ierasts uzsākot projektu, visi tika iepazīstināti ar Jūrmalas šīsdienas ekonomiskajām, sociālajām aktualitātēm un nākotnes redzējumu, ar aktuālajiem darbiem, kuri tiek veikti pilsētā, ar panākumiem un tuvākajiem mērķiem. Nedzirdīgie jūrmalnieki ir pilntiesīga mūsu pilsētas daļa, tomēr saprotamu iemeslu dēļ var būt ierobežota informācijas uztvere, tādēļ nepieciešams papildus stāstījums un skaidrojums par svarīgāko Jūrmalā.

Nodarbības laikā projekta dalībnieki tika iepazīstināti ar tradicionālo nemateriālo kultūras mantojumu, latviešu tautas tradīciju saglabāšanas nozīmi, kā arī turpmāko praktisko nodarbību būtību. Nobeigumā dalībniekiem bija iespēja sagatavot pirmos praktiskos darbiņus - pītās mandalas. Nosaukums aizgūts no mandalām to krāsainības un rakstu dēļ, bet tehnika ir sena un labi pazīstama arī latviešu kultūrā. Tā tika darināti telpu rotājumi no salmiem un dziju atlikumiem - zvaigznītes, saulītes un citi dekoratīvi darbi.

Projekts tiks īstenots līdz šā gada beigām, bet nākamā gada janvāra sākumā Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta projektu apkopojoša izstāde, kuras apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar izveidotajiem darbiem. Tas notiks Jūrmalas pilsētas muzejā, kurā šādas nodarbības ir jau ceturto gadu. Arī iepriekšējos Jūrmalas pilsētas domes atbalstītajos un Jūrmalas vēstures un mākslas biedrības īstenotajos sabiedrības integrācijas projektos, Jūrmalas iedzīvotāji ar dzirdes traucējumiem un dzirdīgie jūrmalnieki ieguva teorētiskās un praktiskās zināšanas dažādās lietišķi dekoratīvās mākslas jomās sākot ar tamborēšanu uz izšūšanu, glezniecības pamatiem un noslēdzot ar EKO rokdarbu izstrādi. Arī šī gada projekts veicinās pašizteiksmes spējas un integrāciju pilsētas sabiedrībā kā instrumentu izmantojot latviešu tradicionālās amatu prasmes.

aicinājums Jūrmalas pilsētas izglītības iestāžu audzēkņiem, kuri vēlētos piedalīties šādā projektā. Tā būtu lieliska iespēja arī Jums darboties kopā ar nedzirdīgiem un vājdzirdīgiem jūrmalniekiem, tādejādi ne tikai apgūstot jaunas amatu prasmes un iemaņas, bet tuvāk iepazīt šo cilvēku pasauli - valodu, kultūru, sadzīvi.

Pieteikšanās un detalizētāka informācija par projektu, zvanot uz tālruni 26013121 vai rakstot uz e-pasta adresi: [email protected], [email protected]

 

Diāna Josta, projekta koordinators
 


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas