Search form

21.09.2018

Drukāt

Gaidot pāvestu Francisku, mācītāji vienojas lūgšanai zīmju valodā (video)

Par godu pirmajai Starptautiskajai zīmju valodu dienai 23. septembrī un pāvesta Franciska Latvijas vizītei dienu vēlāk Latvijas Nedzirdīgo savienība sagatavojusi video “Latvijas mācītāji vienojas lūgšanai zīmju valodā”, kurā septiņu dažādu kristiešu konfesiju mācītāji skaita Tēvreizi latviešu zīmju valodā.


Starptautiskā zīmju valodu diena visā pasaulē 23. septembrī tiks atzīmēta pirmoreiz, jo tikai pagājušā gada 19. decembrī par šādas atzīmējamās dienas ieviešanu nobalsoja ANO Ģenerālā asambleja. Daudz plašāku ievērību Latvijā izpelnījies notikums dienu vēlāk: pāvesta Franciska viesošanās 24. septembrī, kas ir īpašs notikums mūsu valstij un visu konfesiju kristiešiem, to vidū arī nedzirdīgajiem, kuri pārstāv dažādas kristīgās konfesijas. Tāpēc Latvijas Nedzirdīgo savienība (LNS), atzīmējot Starptautisko zīmju valodu dienu un sagaidot Romas katoļu baznīcas galvu, sagatavojusi īpašu video.

Tēvreizi jeb lūgšanu “Mūsu Tēvs” latviešu zīmju valodā izpilda mācītāji no septiņām dažādām kristiešu konfesijām, kurām piederīgi Latvijas nedzirdīgie: Cēsu Romas katoļu draudzes prāvests Ronalds Melkers, Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Ingus Dauksts, Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes mācītājs tēvs Nikolajs Vasiļjevs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskapa vietnieks Edgars Godiņš, Septītās dienas adventistu Rīgas 1. draudzes palīgmācītāja Vineta Laudurga, Rīgas Evaņģēliskās Vasarsvētku draudzes “Cerība” mācītājs Jānis Sadovskis un Latvijas Apvienotās metodistu baznīcas Rīgas 1. draudzes studentu lokālmācītāja Anna Dobele. Tēvreizi zīmju valodā viņi apguva gan ar video starpniecību, gan klātienē.
LNS viceprezidente Inese Immure stāsta, ka ar šo projektu Latvijas Nedzirdīgo savienība vēlas atgādināt sabiedrībai, ka zīmju valoda ir pilnvērtīga valoda ar bagātu zīmju krājumu, kurā var izteikties par daudzveidīgām tēmām.

“Nedzirdība noteikti nav šķērslis, lai lūgtu Dievu, tikai mēs to varam darīt zīmju valodā – līdzvērtīgi tam, kā dzirdīgi cilvēki lūdz balsī. Tieši ar zīmju valodu nedzirdīgs vai vājdzirdīgs cilvēks kļūst par vienotās sabiedrības locekli, saņemot tieši tādu pašu informācijas daudzumu kā cilvēki, kas informāciju sadzird. Latviešu zīmju valoda, kas ir dzimtā valoda apmēram 2000 cilvēkiem, ir pilntiesīga valoda, kas ir nedzirdīgo cilvēku identitātes un kultūras pamatā un bagātina Latvijas kopējo kultūru,” norāda I. Immure.

Palīgmācītāja Vineta Laudurga, kuras draudzes locekļu vidū ir vairāki nedzirdīgie, dalījās domās par šo projektu. “Ne visiem mācītājiem ikdienā ir kontakts ar nedzirdīgajiem, kas ir būtiska sabiedrības daļa. Man pašai nebija grūtību runāt zīmju valodā. Jāņem vērā, ka katrai konfesijai noteiktas zīmes ar reliģisku nozīmi mēdz būt atšķirīgas. Tāpēc es pielāgoju zīmes saskaņā ar adventistu tradīcijām.”

Savukārt prāvests Ronalds Melkers atzīst, ka gūtas pozitīvas emocijas, un uzskata, ka “projekts ir laba ideja, kura jāturpina attīstīt un pilnveidot. Lūgšana ir daudz dziļāks saziņas veids, un ir jārada iespēja, lai visiem tā būtu saprotama un pieejama, tā mums atgādina, ka Dievs ir mūsu visu Tēvs un nevienu nešķiro, mēs visi viņam esam vienādi un mīļi. Projekts liek mums uzdot jautājumus, par kuriem iepriekš neaizdomājāmies. Ir patiesi brīnišķīgi, ka pastāv šāda nedzirdīgo kopiena, kura spēj vienot, kopēji risināt problēmas un nonākt pie idejām, jauniem projektiem un rezultātiem.”

Starptautiskā zīmju valodu diena 23. septembrī ievadīs ikgadējo Starptautisko nedzirdīgo nedēļu, kura ar devīzi “Ar zīmju valodu ikviens ir iekļauts sabiedrībā” visā pasaulē norisināsies no 24. līdz 30. septembrim. Tās laikā īpaši uzsvērts arī informācijas pieejamības jautājums, jo nedzirdīgajiem nepieciešama pieeja informācijai – to var nodrošināt tikai ar tulkojumu zīmju valodā vai subtitriem.

Ar latviešu zīmju valodu, kas ir viena no vismaz 137 pasaules zīmju valodām, un tās alfabētu var iepazīties un to var apgūt interneta vidē www.zimjuvaloda.lv  un www.spreadthesign.com .

Jau publicēta informācija par šo LNS aktivitāti:
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/video-gaidot-pavestu-francisku-macitaji-vienojas-lugsanai-zimju-valoda.a293160/  
https://www.tvnet.lv/6410580/gaidot-pavestu-francisku-macitaji-vienojusies-lugsana-zimju-valoda

 

Informāciju sagatavoja: Inese Immure
 


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas