Search form

08.02.2010

Drukāt

Nedzirdīgais skolēns Elvis Jēkabsons – „Latvijas Gada varonis 2009”


 
 
 
Svētdien, 7. februārī, LNT kanālā varēja vērot raidījuma „Degpunktā” balvas „Latvijas Gada varonis 2009” pasniegšanas ceremoniju. Šis pasākums notiek  jau ceturto gadu  godinot cilvēkus, kuri, riskējot ar savu dzīvību, glābuši citus. Šogad varoņa balvu – bezdelīgas statujas – saņēma deviņi cilvēki, viņu vidū arī Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātpamatskolas 5. klases audzēknis Elvis Jēkabsons. 
 
Ceremonijā piedalījās Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī vairāki citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.
Uz skatuves, saņemot balvu, Elvim nācās atbildēt uz dažiem jautājumiem. Par ko viņš vēlas kļūt? Puisis pārliecinoši atzina, ka gribot būt celtnieks, tāpēc ka viņam patīkot vērot, kā tētis strādā šajā profesijā. Bet no kā viņš visvairāk baidās? Izrādās, no svešiem cilvēkiem! Elvja mamma Solveiga Jēkabsone pastāstīja, ka dēls bija ļoti uztraucies par gaidāmo pasākumu un, protams, ir ļoti priecīgs par iegūto balvu.
 
Elvja varoņdarbs
Arkādijas parks Pārdaugavā ziemā ir iecienīta slēpošanas vieta visiem Rīgas skolu audzēkņiem.  Tur  pagājušā gada 25. martā  ap Uzvaras pieminekli slēpoja arī Rīgas Nedzirdīgo bērnu internātpamatskolas 4. klases skolēni.
Sporta stunda jau tuvojās beigām, un skolotājs devās pie otras viņa gādībā esošās klases. Zēni, kā jau ne reizi darīts, sāka draiskoties. Vienā brīdī nolēma izpētīt pie pieminekļa esošo baseinu.
Manfredu ļoti ieinteresēja, kāpēc baseina vidū ledus ir tumšāks, bet gar malām gaišāks. Zēns bija jau gandrīz pašā baseina vidū, kad negaidot atskanēja krakšķis, un ledus zem viņa kājām ielūza. Tobrīd tālāk parkā jau parādījās garāmgājēji, taču no parka puses aiz baseina betona malām notiekošo viņi redzēt nevarēja un palīgā pasaukt arī nevarēja, bet skriet pēc palīdzības nebija laika...
Daži puikas nobijušies metās uz malu, bet Elvis ar klasesbiedra pastiepto slēpju nūju steidzās draugam palīgā. Plānais ledus krakšķēja,   bija bail, taču zēns apzinājās, ka nav neviena cita, kas draugam palīdzēs. Pasniedzis draugam nūju, Elvis viņu izvilka no ledainā ūdens.
Skolotājs piesteidzās tikai tad, kad  Manfreds jau bija paguvis uzvilkt  klasesbiedra iedoto silto jaku. Kaut arī no slapjajiem zābakiem un biksēm tecēja ledains ūdens un  ļoti sala, viņš bija laimīgs, ka ielūzušais ledus un baseina tumšā dzīle palikusi pagātnē.  Tā, lūk, Elvis, drosmīgi un gudri rīkojoties bīstamajā situācijā,  izglāba no nelaimes savu klasesbiedru.


Teksts: Ivars Kalniņš
Foto: no personīgā arhīva
08.02.2010


Atpakaļ

Uz augšu

Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas