Search form

18.02.2010

Drukāt

Beļģijā radīts zīmju valodā runājošs digitālais gids


 
 
Atomiums ir oriģinālas formas monuments, kas 1958. gadā uzcelts Beļģijas galvaspilsētā par godu Vispasaules izstādei „Expo-58”.  Projekta autors ir Andre Vaterkeins, celtnes augstums 102 metri, un to veido 9 gigantiskas tērauda lodes, kas savienotas vienā veselumā ar milzīga diametra caurulēm. Tādējādi celtnes forma atgādina dzelzs atoma kodola modeli, kas palielināts 165 miljardus reižu.
 
Atomiums jau daudzus gadus saviem apmeklētājiem piedāvā dažāda veida apskates iespējas, tajā skaitā tradicionālos – gida pavadījumā, kā arī audiotūres (ar austiņām), bet abi šie varianti nav piemēroti zīmju valodā runājošiem nedzirdīgiem cilvēkiem no Beļģijas un citām valstīm.
 
Nedzirdīgo apvienība Fevlado (Flāmu nedzirdīgo organizāciju federācija) cenšas labot šo acīmredzamo nevērību un tagad sadarbībā ar FFSB (Beļģijas franciski runājošo nedzirdīgo cilvēku federāciju) un Atomium speciālistiem izstrādājuši  digitālo gidu, kas sniegtu informāciju vismaz 6 valodās, tajā skaitā zīmju valodā.
 
Zīmju valodas lietotājiem digitālais gids ļaus izvēlēties 3 zīmju valodas variantus: flāmu zīmju valodu, Beļģijas franču zīmju valodu vai starptautiskās zīmes (IS). Papildus šīm iespējām tekstu varēs arī lasīt  franču, angļu vai holandiešu valodā.
 
Pasākumā par godu digitālā zīmju valodas gida ieviešanai Atomiumā šā gada 9. februārī piedalījās arī EUD (Eiropas Nedzirdīgo savienības)  izpilddirektors Marks Vītlijs. Viņš ir patiesi iepriecināts par Fevlado ierosinājumu un to, ka Atomiums ir izveidojis šādu revolucionāru gidu. Viņš pauž cerību, ka arī daudzi citi tūristu iecienīti galamērķi, mākslas galerijas un muzeji sekos šim piemēram, lai nedzirdīgie tūristi no visas pasaules varētu pilnībā iepazīties ar dažādu valstu skaistākajām vietām.  
 
Ja esat Briselē, noteikti apmeklējiet Atomiumu, lai izmēģinātu šo iespēju!



Pēc interneta materiāliem sagatavojis: Pēteris Vilisters
18.02.2010
 


Atpakaļ

Uz augšu

Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas