Search form

29.03.2010

Drukāt

Pāvestam pārmet noklusēšanu aptuveni 200 nedzirdīgu bērnu seksuālu izmantošanas lietā

Pirms Pūpolu svētdienas masu medijos galvenā uzmanība pievērsta informācijai par aptuveni 200 nedzirdīgu bērnu seksuālu izmantošanu septiņdesmitajos gados ASV Viskonsinas štatā. Pāvests tiek vainots bezdarbībā pēc tam, kad nāca klajā informācija.


ASV avīze ”The New York Times" publicēja materiālus priestera Lorenca Mērfija lietā, kuru apsūdzēja aptuveni 200 nedzirdīgu zēnu pavedināšanā. No 1950. līdz 1974. gadam viņš strādājis nedzirdīgo bērnu skolā Viskonsinas štatā. Pēc garīdznieka aizbraukšanas kļuva zināms par viņa seksuālo uzmākšanos bērniem. Garīdzniekam tomēr neatņēma amatu un pret viņu neierosināja pat iekšējo izmeklēšanu. Baznīca par šo atgadījumu neinformēja varas iestādes.

No 1981. līdz 2005. gadam Ticības doktrīnas kongregāciju, kas nodarbojās ar "nogrēkojušos" garīdznieku lietām, vadīja toreizējais kardināls Jozefs Racingers - pašreizējais pāvests Benedikts XVI, tāpēc viņam tiek pārmesta noklusēšana.

Garīdznieks Mērfijs 1996.gadā vēstulē nākamajam pāvestam vērsies pret iespējamo sodu par viņam izvirzītajām apsūdzībām un lūdzis iespēju sev "atlikušo laiku nodzīvot cienīgi priesterībā". Kardināls Racingers uz viņam adresētajām vēstulēm nav atbildējis, taču pēc Racingera personīgas pavēles pret Mērfiju uzsāktā slepenā baznīcas tiesas prāva tika apturēta, jo Mērfijs bijis vecs, viņam bijusi slikta veselība. Garīdznieks dzīvoja vientulībā un pēdējo viņa dzīves 20 gadu laikā par viņu nebija nekādu sūdzību.

Mērfijs nomira 72 gadu vecumā 1998.gadā, tā arī nesaņemto nekādu sodu par savām nelikumīgām darbībām. Pēc žurnālistu viedokļa, tas ir tikai viens no tūkstošiem piemēru, kas liecina par to, ka katoļu baznīca slēpusi garīdznieku pārkāpumus, lai izvairītos no skandāliem un saglabātu autoritāti starp ticīgajiem.

Atsevišķi mediji pat uzskata, ka Benediktam XVI vajadzētu atkāpties no amata, norādot, ka jaunāko laiku vēsturē tas būtu pirmais šāds gadījums.



Sagatavojusi: Inese Immure
Foto: no portāla TVNET


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas