Search form

17.05.2010

Drukāt

Datorkursi: lai nepaliktu malā un ietu laikam līdzi

Photo

Projekta „Klusuma pasaule” ietvaros regulāri mainās kursantu grupas datorkursu programmu apguvē. Tādas pašlaik tiek komplektētas, sāk un pēc 42 stundas apmācības kursu regulāri beidz Daugavpilī, Liepājā, Valmierā un Rīgā.


Šai aktivitātei vērojams liels pieprasījums, nedalīta klientu atsaucība un pozitīvs vērtējums pasniedzēju darbam.

6. maijā kārtējās apmācību grupas dalībnieki Rīgā saņēma kursu beidzēju apliecības. Visi bija vienlīdz iepriecināti par savu varēšanu un iegūtajām zināšanām līdz tam viņiem maz pazīstamā jomā.

Viņu vidū: Jeļena Ivanova, Velta Kleina, Biruta Lasmane, Aleksandra Okoļelova, Inese Klāsupa, Mihails Puhovskis.

Lūk, viņu domas par šo notikumu!

Aleksandra: „Esmu ļoti apmierināta ar šiem kursiem, kas man deva priekšstatu par datora lielajām iespējām.
Tā kā māsa man uzdāvināja datoru, tagad varēšu vingrināties mājās – galvenais, ka zinu, ko un kā var sameklēt internetā, kādus darbus tur veikt un izklaides izmantot. Nedzirdīgajiem tas nozīmē ļoti daudz, jo paplašina iespējas saziņai ar pasauli, ielūkoties dzirdīgo dzīvē, atrast informāciju, ātri uzzināt jaunumus likumdošanā nokārtot maksājumus, apsveikt draugus utt.”
Inese: „Pieteicos šajos kursos, lai apgūtu kaut ko jaunu, jo šo to jau zināju. Man mājās ir dators, tāpēc vēlējos iemācīties rīkoties ar printeri, USB ierīci (flešu), izmantot internetbanku, meklēt darbu utt.
To visu arī apguvu šajās pāris nedēļās. Bija liels prieks būt kopā ar lielisko pasniedzēju Ivetu, ar maniem kursabiedriem. Paldies. Varu tikai teikt vienu – ir jāmācās visu mūžu visiem, arī pieaugušajiem.”
 Velta: „Datorzināšanas man viegli rokā nedodas. Katram cilvēkam ir kaut kas savs un ir kaut kas, kas nav viņa stiprā puse. Bet šajos kursos pieteicos, lai nepaliktu malā un ietu līdzi laikam. Šis laiks nav iedomājams bez datortehnoloģijām, un te bija iespēja gūt priekšstatu par tām.”

 

No Daugavpils informē Igors Čaika: „Datorlietošanas apmācības kursi pie mums, Daugavpilī, sākās   pagājušā gada septembrī, un tos vada Elvīra Čaika. Līdz šim apmācīti jau 30 mūsu reģionā esošie klienti, kuri, savlaik reģistrējoties, izteica vēlēšanos piedalīties šajā projekta ”Klusuma pasaule” aktivitātē. Vēl nokomplektētas četras grupas, kas gaida savu kārtu un tiks apmācītas līdz šī gada oktobrim.
Lielākās grūtības sākās tieši pirmajās nodarbībās, kad daudzi vispār baidījās no datora kā no uguns. Tiesa, daži izņēmumi bija, piemēram, tādi kursanti kā Gaļina Čamane, Vera Gura, Jurijs Daņilovs, Boriss Marcinkevičs, Regina Razumova, Jeļena Olehnoviča u. c.  apguva jauno prasmi ar lielu prieku un iedvesmoja ar savu varēšanu arī citus. Mūsu kursantiem patīk mācīties, un visi ir vienisprātis, ka stundu apjoms nodarbībās varētu būt lielāks, jo vēl daudz kas būtu apgūstams.”
 

 
Pasniedzēja Iveta Lāce - Miezīte ziņo no Valmieras:
„Arī pie mums projekta ietvaros notiek datorapmācība nedzirdīgajiem. Kopā mums ir 42 apmācāmie, kas sadalīti 8 grupās pa 4 – 6 un līdz 28. oktobrim visi 4 šajā aktivitātē iekļāvušies dalībnieki būs apguvuši paredzēto programmu. Pašlaik apmācību uzsākusi ceturtā grupa.
Gājis ir raibi, citam viss padodas no pirmās parādīšanas, citam veicas lēnāk un nākas vairākas reizes atkārtot. Programmas apguve rit samērā gausi. Cilvēki lielākoties ar prieku un interesi nāk uz nodarbībām, un apmācības nobeigušie jau gaida projekta turpinājumu ar cerību papildināt iegūtās prasmes datorlietošanā ar jaunām un sarežģītākām lietām. Arī jaunieši gribētu apgūt pamatīgāku kursu un, to beidzot, saņemt kādu dokumentu – sertifikātu.
Par pozitīviem, acīmredzamiem rezultātiem liecina kaut vai šāds viens izteiksmīgs piemērs, kuru diemžēl grūti aprakstīt. Kā lai izstāsta par to sajūsmu, kuru pauda nodarbību dalībnieks Leons Gumbris, kad bija iepazinies ar informācijas ieguves iespējām internetā! Viņš momentā aptvēra savu labumu, to, ka turpmāk nevajadzēs abonēt avīzes, jo lētāk un vairāk var uzzināt internetā. Tā arī bija: uzreiz pēc kursu beigšanas viņš iegādājās datoru un mājās tam pieslēdza internetu. Lūk, te arī jums „taustāmais” projekta rezultāts!”
 

Paraksts: Gatavojoties nodarbībai, cilvēki labprāt dalās pieredzē ar kolēģiem, kas vēl tikai gaida savu rindu uz kursiem, un rāda, ko iemācījušies.

Teksts: Ilze Kopmane
Foto: Iveta Kraze, Igors Čaika, Iveta Lāce – Miezīte.
 

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas