Search form

27.05.2011

Drukāt

Uzmanību! Ototoksiskas zāles izraisa nepārejošu dzirdes zudumu

Photo

Daudzas zāles ir ototoksiskas. Ototoksiskas – tas nozīmē, ka šīs zāles var izraisīt dzirdes pasliktināšanos vai zudumu, kā arī vestibulārā aparāta (līdzsvara) problēmas. Vairums no tām ir antibiotikas, diurētiskie līdzekļi, kā arī stipras pretvēža zāles un ķīmijas terapijas medikamenti. Ir arī citas ototoksiskas zāles, piemēram, pazīstamā viagra.


Ja  esat sācis lietot kādas no tām,  nepārtrauciet uzreiz to lietošanu, bet informējiet savu ārstu par jebkurām blakusparādībām, ko izjūtat. Vienmēr pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet pamācību!

Aminoglikocīdi – bīstamākās antibiotikas dzirdei
Aminoglikocīdi ir viens no antibiotiku veidiem, kas var izraisīt plašu divpusēju dzirdes zudumu jau dažas dienas vai nedēļas pēc zāļu lietošanas. Saskaņā ar žurnāla The Journal of Physiology datiem, aminoglikocīdi „uzbrūk” ausu matiņaudu šūnām un bojā tās. Tas var radīt neatgriezenisku dzirdes zudumu. Šādas blakusparādības konstatētas 2 līdz 5 procentiem pacientu, kas lietojuši aminoglikocīdus.

Viens no aminoglikocīdu paveidiem ir gentamicīns. Lietojot to,  dzirde var pavājināties par 5 līdz 10%, it īpaši, ja zāles lietotas intravenozi. Viens no pētījumiem pierāda, ka šo antibiotiku lietošana, lai pasargātu no infekcijām ļoti maza svara zīdaiņus, viņiem izraisīja dzirdes zudumu gandrīz trīs reizes biežāk nekā zīdaiņiem, kuriem šīs zāles nedeva.

Citi aminoglikocīdu veidi ir streptomicīns, tobramicīns, amikacīns un kanamicīns.


Pēc interneta materiāliem sagatavojis: Pēteris Vilisters

 

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas