Search form

25.11.2011

Drukāt

Latvijas dzimšanas dienā: par to, kas notika Valmierā un Cēsīs


17. novembrī Valmieras biedrības klubiņā notika svinīgais Latvijas dibināšanas atceres pasākums.

Tajā viesojās Valmieras biedru labā kaimiņiene un sena sadarbības partnere – Valmieras pensionāru padomes valdes locekle Silvija Volkova. Viņa ļoti interesanti pastāstīja par notikumiem un situāciju Latvijā tālajā, nozīmīgajā 1918. gadā, kad  izveidojās mūsu neatkarīgā valsts. Silvijas kundzes aizraujošajā stāstījumā klausoties, laiks aizritēja nemanot.

Vakara svinīgumu papildināja skaistā svētku torte. Diemžēl fotoaparāts saniķojās un atstāja svinētājus bez šī jaukā pasākuma bildēm.
 
18. novembrī grupa valmieriešu devās uz Cēsīm, lai piedalītos pieredzes apmaiņas pasākumā starp Valmieras un Cēsu grupām. Tas nebija projekta pasākums, bet projekta „Klusuma pasaule” daudzās pieredzes apmaiņas aktivitātes ar citu pilsētu biedru grupām rosinājušas valmieriešus pašiem veidot savus pieredzes apmaiņas pasākumus starp biedru grupām. Limbažnieku tradicionālais 1. maija pārgājiens jau plaši pazīstams arī rīdziniekiem un smilteniešiem.

Nu pienākusi kārta Cēsu grupai!  Abu  grupu biedri sapulcējās norunātajā vietā un vispirms devās nolikt ziedus pie Uzvaras pieminekļa Vienības laukumā, aizdedzot svecītes un atdodot godu brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Ar pieminekļa vēsturi varat iepazīties šeit.
 

 
Pasākumā piedalījās arī cienījami sirmgalvji no Valmieras un Cēsīm – Hermanis Arnts (89 g.v.) un Aleksandra Bāliņa (82 g.v.) , septiņdesmitgadnieki Dzidra Mieze un Jānis Putāns. Tālāk cēsinieki ciemiņus iepazīstināja ar savu lepnumu – Pili un pilsdrupām parkā. Cēsu Pils muzejs svētkos bija pieejams bez maksas, un valmierieši iepazinās tur ar pilsētas vēsturi, nokāpa šaurajā Pils pagraba cietumā, kur kādreiz spundēja likuma pārkāpējus, uzkāpa augstajā Pils tornī, kur vienīgais apgaismojums ir lukturu svecītes.
 
Muzeja pagalmā valmieriešus pārsteidza kāds sen neredzēts paziņa – bronzas Vladimirs Iļjičs Ļeņins, kurš tur dus koka kastē un atgādina par ne tik tālas vēstures notikumiem. Aiz Pils parkā divos dīķos cēli peld  pilsētas lepnums – baltie un melnie gulbji, kuriem tur uzceltas skaistas mājiņas. Cēsinieki ikdienā labprāt nākot uz parku ar gulbjiem parunāties…

Vairāk foto - galerijā.
 
Pēc tam visi devās uz kafejnīcu, kur siltumā pie tējas tases Valmieras grupas vadītāja Irina Jirgensone un Cēsu grupas vadītāja Līga Ķuze dalījās organizatoriskā darba pieredzē.

Valmieras RB vadītāja Dace Lāce vadīja diskusiju par grupu turpmāko sadarbību, atbildēja uz biedru jautājumiem par LNS jaunumiem.
 
Valmieriešu vārdā liels paldies Cēsu grupas vadītājai Līgai Ķuzei, kura  labi noorganizēja šo pasākumu unmūs tik laipni uzņēma.
 

Teksts:  Irina Jirgensone
Foto no pasākuma Cēsīs:  Igors Kurzenkovs

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas