Search form

01.12.2011

Drukāt

Invalīdu dienas diskusija bez dzirdes invalīdiem

Photo

Rīt, 2.decembrī, Saeimā notiks diskusija „Saeima cilvēkiem ar invaliditāti”, ko organizē organizācija “SUSTENTO”* sadarbībā ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju.


Nevalstiskās organizācijas kopā ar parlamentāriešiem apspriedīs tālākas iespējas lēmumu pieņemšanā iesaistīt arī cilvēkus ar invaliditāti, to starpā – diskutētu arī par pieejamību Eiropas fondu projektiem, kas vērsti uz apstākļu uzlabošanu cilvēkiem ar invaliditāti.

No Latvijas Nedzirdīgo savienības puses piedalīsies prezidents Arnolds Pavlins.
Diskusija**, kas sāksies pl. 11 un beigsies pēc pl. 14,  būs vērojama arī tiešsaistē Saeimas interneta mājaslapā www.saeima.lv.

Diemžēl nedzirdīgiem cilvēkiem nebūs iespēja sekot diskusijai, jo tajā nepiedalīsies zīmju valodas tulks. Kā paskaidroja Saeimas pārstāvji, tulka nebūs, jo visi diskusijas dalībnieki ir dzirdīgi cilvēki. Tomēr paliek jautājums, kāpēc šai diskusijai nav tulkojuma, ja tā piedāvāta interneta tiešsaistē pilnīgi visiem cilvēkiem. Telefonsarunā „Sustento” valdes priekšsēdētāja Gunta Anča tuvāk nepaskaidrojot, atbildēja, ka šoreiz tāda iespēja netiks nodrošināta.

Tad rodas nākamais jautājums: kāda jēga ir dienai, kad atzīmējam starptautisko dienu Cilvēkiem ar invaliditāti, kuras mērķis ir palielināt informētību un izpratni par invaliditātes jautājumiem, kā arī mobilizēt praktisku atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti, ja pat diskusijā Latvijas Saeimā, kur tiks runāts par invalīdiem, netiek ņemtas vērā nedzirdīgo invalīdu vajadzības pēc informācijas viņiem saprotamā veidā?
 
*“SUSTENTO” ir Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija apvieno 32 dažādas organizācijas, kuru biedri ir vairāk kā 50 000 cilvēku ar invaliditāti vai ar hroniskām saslimšanām. LNS ir „Susteno” dalīborganizācija.

** Diskusijas programma:
Pl.11 – 12 Dalībnieku ierašanās un reģistrācija (Sarkanā zāle)
Pl. 11.30 – 12  Kafijas pauze (Dzeltenā zāle un Balsošanas zāle)
Pl. 12 – 12.15 Atklāšanas uzrunas (Sarkanā zāle)
• Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas atklāšanas uzruna
• LCĪVSO SUSTENTO valdes priekšsēdētājas Guntas Ančas uzruna
• Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājas Aijas Barčas uzruna
Pl. 12.15 – 14.00 Diskusija
• Dalībnieku diskusijas vadītāja Aija Barča
Pl. 14.00 Diskusijas “Saeima cilvēkiem ar invaliditāti” noslēgums
 
 
Teksts: Inese Immure

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas