Search form

01.12.2011

Drukāt

Tulka pakalpojumi – 10 stundas mēnesī katram – pārcelti uz 2015. gadu

Photo

Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus Invaliditātes likumā, ierobežotu finanšu resursu dēļ pārceļot uz vēlāku laiku jaunu valsts budžeta finansētu pakalpojumu uzsākšanu. Grozījumus otrdien, 29. novembrī, apstiprināja valdība. Par tiem vēl lems Saeima.


Atbilstoši grozījumiem plānots, ka surdotulka pakalpojumus nodrošinās no 2015. gada 1. janvāra, nevis no 2013. gada 1. janvāra. Ko tas nozīmē mums, dzirdes invalīdiem?

Skaidro Edgars Vorslovs, LNS Sociālā darba struktūras vadītājs: „Bēdīga ziņa. Tas nozīmē, ka vēl trīs gadus dzirdes invalīdiem saskarsmē ar citām fiziskajām un juridiskajām personām zīmju valodas tulka pakalpojumi būs pieejami līdzšinējā apjomā un būs ierobežota viena no dzirdes invalīdiem svarīgākajiem pakalpojumiem pieejamība. Šobrīd valsts kopumā apmaksātais bāzes finansējums zīmju valodas tulka pakalpojumiem ir 2783 stundas gadā uz šobrīd esošajiem 1405 klientiem, kas ir aptuveni 2 stundas gadā katram un ir nepietiekams. Pašlaik pakalpojums tiek nodrošināts pēc tā saucamā solidaritātes principa, kas nozīmē, ka to klientu stundas, kuri pakalpojumu neizmanto, iespējams izmantot citiem klientiem – šogad uz 1.decembri pakalpojumu lielākā vai mazākā apjomā ir izmantojuši 728 klienti.
 
Atceros Invaliditātes likuma izstrādes procesu: projektā bija paredzēts ieviest šo pakalpojumu no 2010. gada, process ievilkās, un Saeimas apstiprinātajā likumā jau bija 2013. gads, un tagad jau plānots 2015. gads. Jau toreiz parādījās runas par finansējuma nepietiekamību pakalpojumiem un likuma izstrādes procesā LNS bija gatava pat uz kompromisu, piedāvājot formulējumu līdz 10 stundām mēnesī ar priekšlikumu, ka sākumā ir mazāks apjoms, kas pakāpeniski tiek palielināts.
 
Diemžēl, valdība izšķīrusies par pakalpojuma pārcelšanu, nevis tā ieviešanu un pakalpojuma apjoma pakāpenisku palielināšanu. Bet varbūt vēl nekas nav zaudēts un Saeima neakceptēs valdības nodomu – līdzīgi, kā tas bija ar surdotulka pakalpojumu izglītības ieguves procesā, kuru arī gribēja pārcelt, bet Saeima, uzklausījusi LNS argumentus, tam nepiekrita, un no šī gada septembra nedzirdīgajiem jau  pieejami surdotulka pakalpojumi profesionālās izglītības ieguves procesā.”
 
Uz vēlāku laiku pārcelti arī asistenta pakalpojumi izglītības iestādēs cilvēkiem ar invaliditāti un  asistenta pakalpojumi dzīvesvietā līdz 40 stundām nedēļā.
 
LM norāda, ka piedāvātie grozījumi neparedz atteikties no cilvēkiem likumā noteikto tiesību nodrošināšanas no valsts puses. Tie tikai pārceļ pakalpojumu īstenošanu uz vēlāku laiku ierobežoto finanšu resursu dēļ. Arī Satversmes tiesa  norādījusi, ka sociālās tiesības ļoti nozīmīgas, taču vienlaikus īpašas, atšķirīgas cilvēktiesības, jo to realizācija atkarīga no katras valsts ekonomiskās situācijas un pieejamiem resursiem, proti, cieši saistīta ar katras valsts iespējām. Tādēļ arī starptautiskajos dokumentos sociālās tiesības formulētas kā vispārīgi valsts pienākumi, atstājot valstīm plašas izvēles iespējas šo tiesību realizācijā.
 
Pēc LM aprēķiniem šādas izmaiņas ļaus valsts budžetam ietaupīt 52, 4 tūkst. latu 2012. gadā; 3, 7 milj. latus 2013. gadā; 3,8 milj. latus 2014. gadā. Šajā situācijā LM uzskata, ka labāk jaunos valsts budžeta finansētos pakalpojumus pārcelt uz vēlāku laiku nekā atcelt vai samazināt jau esošos pakalpojumus.
 
 
Teksts: Inese Immure

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas