Search form

16.01.2012

Drukāt

Jauns izgudrojums komunikācijai

Komunikācijas ierīču komplekta Communicaid izgudrotājs ir Dienvidkorejas dizainers Jepjongs Lī. Viņa ideja – palīdzēt nedzirdīgajiem situācijās, ar kurām tie sastopas savās ikdienas gaitās. Atšķirībā no cilvēkiem ar vieglāk saredzamu invaliditāti kā, piemēram, neredzību vai garīgu atpalicību, nedzirdīgajiem nav tik lielu problēmu iekļauties dzirdīgo vidē. Un tomēr ir savas problēmas!


Raksturīgākās grūtības, ar ko saduras nedzirdīgie cilvēki, sākas no komunikācijas ar cilvēkiem, kas neprot zīmju valodu. Bet ir arī daudz bīstamāki gadījumi, kad nedzirdīgais nedzird skaņu signālus vai citus brīdinājumus uz ceļa un mājās. Communicaid var reāli palīdzēt nemanāmi iekļauties dzirdīgo sabiedrībā.

Communicaid
ir komunikācijas ierīce nedzirdīgajiem
. Tajāir apvienotas trīs atsevišķas komunikācijas ierīces, kas nodrošina vairākas vajadzības dažādās dzīves situācijās.


Pirmā
Communicaid Visual Sound Station (VSS) ir neliela portatīva ierīce, kas vairāk piemērota iekštelpām un palīdz nedzirdīgajiem atpazīt dažādas skaņas.

Ierīcē iebūvēti divi augstas klases mikrofoni, kas paredzēti specifisku skaņu uztveršanai – piemēram, ugunsgrēka trauksmes signāla,  durvju zvana, sauciena no attāluma uztveršanai. Tad ierīce to vizuāli parāda uz displeja ar mirgojošas gaismas un attiecīgas piktogrammas palīdzību. Tas dod iespēju nedzirdīgajam ātrāk uztvert un saprast svarīgus skaņas signālus ikdienas darba vai mājas apstākļos, jo masīvo apmēra dēļ to nav īpaši ērti nēsāt līdzi.


Otra ierīces sastāvdaļa ir speciālas brilles
Communicaid Glases, kas uztver skaņas un parāda tās valkātājam ar mirgojošo gaismu izstarojošu diožu (LED) palīdzību. Šī ierīce piemērota āra apstākļiem. Communicaid Glases ļauj nedzirdīgajam daudz labāk uztvert dažādus brīdinājuma signālus, atrodoties uz ielas vai piedaloties satiksmē. Īpaši ērti jauno ierīci lietot, nodarbojoties ar sportu  (skriešanu, riteņbraukšanu), braucot mājās no darba vai iepērkoties.
 

Trešā Communicaid sastāvdaļa ir mobils komunikators
, kas dzirdīga cilvēka runāto pārvērš tekstā uz displeja, kā arī ļauj rakstīt atbildi, kuru ierīce izrunā balsī. Tā ļauj ērti sazināties ar cilvēkiem, kas neprot zīmju valodu, un sniedz lielākas iespējas iekļauties dzirdīgo vidē.  Ierīcei ir tastatūra un izbīdāms, izliekts displejs. Ievadītais teksts tiek dublēts  un ir redzams no abām pusēm – to redz gan nedzirdīgais, kas raksta tekstu,  gan dzirdīgais. Nav nepieciešamības staipīt kaklu vai īpaši izliekties, lai izlasītu rakstīto.


Sagatavoja: Pēteris Vilisters

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas