Search form

19.01.2012

Drukāt

Ēnu diena: Dosim iespēju jaunietim iepazīt darbu, ko varētu apgūt un iemīlēt

Photo

Darbs jādara ar mīlestību – tā saka tautas gudrība. Kā jaunietim izvēlēties profesiju, kas aizrauj un iedvesmo? Kā pārbaudīt savus priekšstatus par iedomāto profesiju? Kā atrast darbu, ko varētu iemīlēt? Darot!


15. februārī Biznesa izglītības biedrība Junior Achievement – Young Enterprise Latvija sadarbībā ar  Swedbank jau divpadsmito reizi organizē Ēnu dienu – dienu, kad Latvijas skolu jauniešiem ir iespēja pavadīt laiku kopā ar izvēlētās profesijas pārstāvi un praksē iepazīt nākotnes nodarbes dažādos aspektus.

Savu vērtējumu šai kustībai sniedz arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: „Valstij nepieciešami konkurētspējīgi uzņēmēji, talantīgi dažādu profesiju pārstāvji, ieinteresēti darbinieki, radoši, izglītoti un prasmīgi cilvēki daudzās profesijās.
Tādēļ aicinu gan uzņēmumus, organizācijas, iestādes būt atsaucīgiem un izmantot Ēnu dienu, lai iedvesmotu jauniešus jau laicīgi izvēlēties savu nākotnes profesiju un mērķtiecīgi attīstīt savus talantus!
 
Piemēram, valsts pārvaldes iestādes 15. februārī gaidīs vairāk kā 6000 skolēnus, kuriem ir interese par šo darbu. Savukārt es kā katru gadu iepazīšos ar pieciem jauniešiem, kas vēlas uzzināt vairāk par premjera darba ikdienu.”

Pagājušajā gadā Ēnu dienas pasākumam atsaucās arī LNS laikraksts „Kopsolī” un projekta „Klusuma pasaule” informācijas nodrošināšanas darba grupa,
uzņemot un ar savu darbu iepazīstinot vairākus dzirdīgos jauniešus no dažādiem Latvijas reģioniem. Bet mūsu kolēģi Ivaru ēnoja Jānis Glušņonoks,  Rīgas Nedzirdīgo skolas audzēknis, kurš tagad sekmīgi piedalās savas skolas avīzes veidošanā.
 
No jauniešiem pēc tam saņēmām pozitīvas atsauksmes, pirmkārt, jau par to vien, ka trim no viņiem pirmoreiz bijusi iespēja iepazīt nedzirdīgo pasauli, kurā pārsteidzoši interesanti dzīvo un strādā cilvēki, kuri nedzird. Protams, arī mūsu darba procesā viņiem bija iespēja iekļauties tieši, nevis vērojot no malas (skat. šeit).
 
Tātad Ēnu dienuvar izmantot arī LNS sistēmas organizācijas,  lai plašāku sabiedrību – šajā gadījumā tieši jauniešus –  iepazīstinātu ar savas kopienas dzīvi un darbu. Būtu svētīgi, ka mūsu pašu nedzirdīgajiem jauniešiem būtu dota šāda iespēja noēnot LNS darbiniekus, sākot kaut vai no augstākās vadības, līdz SIA un  biedrību vadītājiem un visiem citiem darbiniekiem. Atliek vien pieteikties , dodot jauniešiem šo iespēju…

Visas organizācijas aicinātas piedāvāt dažādu profesiju darbiniekus „ēnošanai”,  līdz 7. februārim aizpildot anketu interneta vietnē www.enudiena.lv


Teksts: Ilze Kopmane

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas