Search form

05.03.2012

Drukāt

KC „Rītausma” aicina uz Rīgas amatierteātra festivāla izrādēm

Photo

Unikāli integratīvi teātra projekti


7. martā Rīgas amatieru teātru festivāla "RĪGA SPĒLĒ TEĀTRI 2012" ietvaros kultūras centrā "Rītausma" Rīgā, Kandavas ielā 27 tiks rādīti trīs iestudējumi ar nedzirdīgu aktieru piedalīšanos.
 
Programmā līdzās KC "Rītausma" drāmas ansambļa izrādei tiks prezentēti arī divi unikāli integratīvi projekti, kuros mēģinājumu procesā, ikdienas saskarsmē un uz skatuves komunikācijas barjeras lauž dalībnieki no dažādām sociālā riska grupām: dažādu paaudžu aktieri no problēmģimenēm, nedzirdīgie un vājdzirdīgie cilvēki, dalībnieki ar intelektuālās attīstības traucējumiem un mazākumtautību pārstāvji.
Dažiem no aktieriem ikdienā jāpārkāpj trīskāršs komunikācijas "žogs", lai tiktu sadzirdēti, jo viņi ir ne vien vājdzirdīgi vai nedzirdīgi, bet arī ar garīgās attīstības un valodas traucējumiem, pie tam krievvalodīgi.
Abus iestudējumus vieno vēlme mūsdienu izolētajā, noslāņotajā sabiedrībā veidot dzīvas, cilvēciskas saprašanās saliņas, kurās zūd kultūras, valodas un sociālās barjeras un aizspriedumi.
 
I. 7. martā pl. 17 – Rūdolfa Blaumaņa luga „Īstā līgaviņa”.
Jautro izrādi ar dziesmām un dejām piedāvā aktieri, kuriem liegta skaņu pasaules burvība, bet kuri spēj vārdus paust mīmikas un zīmju valodā.
Latvijas Nedzirdīgo savienības kultūras centra „Rītausma” drāmas ansambļa iestudējums.
Režisore Dzintra Kukša.
 

II. 7. martā pl. 18 – izrāde "Viendien lasīju avīzi" ir integratīvs radošs kopprojekts, kuru realizē Latvijas Nedzirdīgo savienības kultūras centrs „Rītausma” un biedrības Rīgas pilsētas „Rūpju bērns” dienas aprūpes centrs „Cerību ligzda”.
Izrādi improvizācijas ceļā veidojuši paši dalībnieki – aktieru grupa, kurā ir dažādu paaudžu dzirdīgi un nedzirdīgi krievi un latvieši. Daļa uzveduma dalībnieku ir ar garīgās attīstības traucējumiem.
Iestudējumu varētu nosaukt par objekta teātri: tas stāsta par makulatūras noliktavas strādniekiem, kurus avīzē nejauši izlasīts virsraksts pārnes fantāzijas pasaulē, kurā viņi pilnvērtīgi dzīvo un saprotas un kur visparastākā avīze viņu rokās pārtop brīnumā.
Izrādes režisores: Aija Treimane, Marika Antonova un Antra Puriņa.
Akordeonu izrādē spēlē Liene Dravniece.
Izrādes garums 25 min
 
 
III. 7. martā pl. 19 – izrāde „Saules spēles” arī ir integratīvs radošs kopprojekts, ko veidojuši Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolas radošie pedagogi un jaunieši. Iedvesmojoties no latviešu tautasdziesmām par sauli, ir tapusi muzikāla kustību izrāde par jauna cilvēka pieredzi un izjūtām – par sapņiem, pirmo vilšanos un neveiksmi, par grūtībām, caur kurām katram jāiziet, līdz topam pieauguši, atrodam savus domubiedrus un vietu dzīvē, iemācāmies sev ticēt un par sapņiem cīnīties.
Liela daļa izrādes tapusi kustību un muzikālo improvizāciju ceļā, tādēļ no iestudējuma strāvo jauneklīga enerģija un dzīvesprieks. Izrādes poētisko valodu veido mūzika, deja, kustība, ritms un zīmju valoda.
Izrādē piedalās dzirdīgi un nedzirdīgi jaunieši no Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolas un Rīgas 1. speciālās internātpamatskolas skolēni.
Izrādes mākslinieciskā vadītāja: Marika Antonova
Mūziku komponējis Jānis Pitens
Izrādes garums 25 min
 
Viens no izrāžu mērķiem ir celt saprašanās tiltus starp šīm ikdienā nodalītajām sabiedrības grupām, otrs – ne mazāks – radīt māksliniecisku veselumu, kurā katra dalībnieka citādība kļūst ne vien par izrādes cilvēcisko, bet arī par māksliniecisko bagātinājumu.
Ieeja pasākumā bez maksas.
 
 
Izrāžu māksliniecisko kolektīvu vārdā: Marika Antonova

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas