Search form

19.03.2012

Drukāt

Nacionālās nedzirdīgo sporta organizācijas pieprasa sasaukt (ICSD) ārkārtas kongresu

Photo

Zviedrijas, ASV, Dānijas, Krievijas, Venecuēlas nedzirdīgo sporta organizācijas ierosina steidzami sasaukt Starptautiskās nedzirdīgo sporta komitejas (ICSD) ārkārtas kongresu.


Šīs nacionālās sporta organizācijas pauž neapmierinātību ar pašreizējās ICSD Valdes, prezidenta Kreigs Krovlijs, kā arī  Deivida Lensmana, Vanesa Migliosi, Rebekas Adamsas un  izpilddirektora Marka Kupera darbu.  Tās uzskata, ka pastāv nopietnas bažas, ka pasaules ietekmīgākā nedzirdīgo sporta organizācija netiek pietiekami labi organizatoriski un finansiāli vadīta. Lai aizstāvētu pašreizējo un arī nākamo nedzirdīgo sportistu intereses,  Zviedrijas, ASV, Dānijas, Krievijas un Venecuēlas nedzirdīgo sporta organizācijas uzskata, ka nepieciešams aktīvi rīkoties.
 
Starptautiskās Olimpiskās kustības pamatprincipos (saskaņā ar kuriem būtu jādarbojas arī ICSD) ir iekļauta prasība savā darbā ievērot labas pārvaldības noteikumus. Tāpēc augstākminētās nedzirdīgo sporta organizācijas uzskata par savu morālo un likumīgo pienākumu veikt pasākumus savu sportistu aizstāvībai.
 
Kā pilntiesīgi SNSK biedri šo sporta organizāciju vadītāji pieprasa, lai jau vistuvākajā laikā tiktu sasaukts Starptautiskās nedzirdīgo sporta komitejas ārkārtas kongress, kas izvērtētu ICSD Valdes un Izpildinstitūcijas vadības rīcību un veiktu pasākumus, kas spētu atjaunot nedzirdīgo sportistu uzticību šai organizācijai.
 
Lai uzzinātu, kāda nostāja šajā jautājumā ir Latvijas Nedzirdīgo sporta federācijai (LNSF), lūdzām LNSF prezidentu Vari Strazdiņu sniegt komentāru.

LNSF komentārs:
„Lai tiktu sasaukts ārkārtas ICSD kongress nepieciešams lai to pieprasītu vai atbalstītu vismaz 1/3 pilntiesīgo biedru –  skatīt ICSD statūtu http://www.deaflympics.com/about/index.asp?DID=545 9.2.1.punktu. Tā kā šbrīd oficiāli ir 104 biedri, tad atbalsts jāsaņem no vismaz 35 nacionālām nedzirdīgo sporta organizācijām. Līdz 11. martam atbalstu neoficiāli ir izteikusi 21 dažādu valstu nacionālā sporta organizācija. Daudzas  šo priekšlikumu ir noraidījušas vai neatbalsta.

 Arī Latvijas Nedzirdīgo sporta federācija ir saņēmusi aicinājumu atbalstīt ārkārtas kongresa sasaukšanas ideju. LNSF Valde savā sēdē to izskatīja un noraidīja. Mūsu pamatojums: globālā ekonomiskā krīze jūtama visā pasaulē. 2013. un 2015. gada nedzirdīgo olimpiādēm (Deaflympics) organizētājvalstu atrašana vai pazaudēšana nav atkarīga tikai no ICSD vadības darba vai ietekmes spējas. Tas atkarīgs no daudziem citiem ārējiem faktoriem – organizētājvalstu lēmējvaras, pilsētu vadības, sponsoriem vai citiem finansu avotiem, viņu vēlmes un iespējām atbalstīt nedzirdīgo olimpiādes. Nesen, pirms 6 mēnešiem, 2011.gada septembrī Romā (Itālijā) jau notika ārkārtas kongress. Jāļauj tagad ICSD strādāt nevis tā jātricina. Jācer, ka Ungārija tiešām spēs noorganizēt un uzņemt 2013. gada Olimpiādi, un tad būs kongress, kurā varēs diskutēt par sāpīgajiem jautājumiem.  

 Šobrīd LNSF piekrīt piedalīties diskusijā par nedzirdīgo sporta nākotni, stratēģiju ikvienā forumā vai citā sanāksmē, bet ne kongresā, kurā var notikt vienīgi attiecību saasināšanās. Zinot iekšējo situāciju (personīgās ambīcijas vai attiecības), pastāv bažas, ka šī kongresa mērķis ir nomainīt ICSD vadību.” 
 
 
Sagatavoja: Inese Immure un Pēteris Vilisters

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas