Search form

12.04.2012

Drukāt

Valmierieši „piesien” pavasari ar dažādiem rituāliem un izdarībām senču tradīciju garā

Photo

Kā jau katru pavasari, valmierieši cītīgi gatavojas dabas atmodai un veic dažādus rituālus, lai nākamais gads būtu ražens un auglīgs.


24. martā tika atzīmēta pavasara Māras diena ar pasākumu „Māras dienā klimpas vāru”. Daudzi  jau pagājušā gada Nedzirdīgo dienā iepazinās ar valmieriešu klimpām, kas mums  ir sena Māras dienas tradīcija. Šajā dienā jāvāra lielas un baltas klimpas, lai aitām būtu bieza un balta vilna. Bez visām pārējām tradicionālajām izdarībām valmierieši pārstaigāja visu savu kluba teritoriju, svētību nākamam gadam lūgdami. Ar pūpoliem iepēra visus ogu krūmus, lai vasarā daudz ogu,  ar krāsainām lentītēm apsēja ābeles, lai rudenī būtu bagāta ābolu raža.
 

Vairāk foto - galerijā.
 
9. aprīlī pasākumā „Lieldienas” turpinājās pavasara gaidīšanas tradīciju kopšana. Bija gan krāsaino olu konkurss, gan olu sišana un ripināšana, gan visas citas izdarības, ko parasti dara Lieldienās. Lai visas sasistās olas varētu paši apēst, meitenes kafijas pauzē bija parūpējušās par glītām ķilavmaizītēm. Toties, lai  dalībniekiem būtu spēks kaulos visu gadu, galdā tika celts lielais pamatīgas lauku bukstiņputras katls ar čurkstinātu gaļiņu.
 Zināšanai: bukstiņputra ir grūbu biezputra ar kartupeļiem. Riktīgiem cilvēkiem vajag kārtīgu,  pamatīgu ēdienu, nevis kā nabaga deputātiem jāiztiek ar kaut kādām kanapē uzkodām un ikru maizītēm.
 
Vairāk foto - galerijā.
 
Lai jums priecīgs pavasaris, lai lāča miegs  nepielīp, lai vasarā odi nekož un lai rudenī pieliekamajam kambarim salūst durvju krampītis no pārbagātīgas gada ražas – to visiem jums novēl valmierieši!
 
Abi šie pasākumi notika projekta "Klusuma pasaule" ietvaros.
 
Teksts un foto Iveta Lāce-Miezīte

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas