Search form

17.04.2012

Drukāt

Katram mums ir savas Lieldienas – Ventspilī un arī Liepājā

Photo

Šie latvisko tradīciju svētki risinājās LNS projekta „Klusuma pasaule” ietvaros ar ESF līdzfinansējumu.


 

7. aprīlī   Ventspils RB telpās notika interesants Lieldienu pasākums ar šo svētku ierastām tautas tradīcijām.
Katrs apmeklētājs uz klubu atnesa mājās sagatavotu Lieldienu kompozīciju. Sanāca jauka izstādīte!
Pasākuma organizatore Raisa pirms sēšanās pie galda mudināja sanākušos sameklēt paslēptās olas. Tāda jautra darīšana izvērsās, kad pieauguši ļaudis tā pa īstam metās šādā spēlītē, kurai vēl sekoja olu kaujas, to ripināšana, protams, arī ēšana.
Vakara beigās pārsteiguma balvas saņēma tie, kuri pasākuma laikā bija visaktīvākie rotaļu dalībnieki un bija sakrājuši visvairāk punktu. Un tā pirmo vietu ieguva O. Civkunovs, aiz sevis atstājot I.Pāži un J.Mitenbergu.
 

 
Teksts: Indulis Pāže
Foto: Raisa Civkunova
 


 
8. aprīlī Liepājas biedrībā tika organizēts latvisko tradīciju pasākums „ Lieldienas – klusie svētki ” .
Vai tie būtu klusa  prieka piepildītie kristīgie svētki vai arī latviskās tradīcijās veikti rituāli: olu kaujas, šūpošanās, tautasdziesmas, rotaļas un dejas, vai  vienkārši pavasara atmodas svinības tuvu cilvēku lokā – tā ir katra paša brīva izvēle.
 Bet liepājnieki darīja tā! Tieši pirmajās Lieldienās sanāca kopā kuplā mīļu cilvēku lokā  ar savām raibajām olām .  Pasākums iesākās ar pasākuma organizatores stāstījumu par Lieldienu tradīcijām, ticējumiem un mūsdienu Lieldienām, arī par svētku mielastu, kurā visa veida ēdienam jābūt apaļam un krāsainam, jo tumšais ziemas laiks ir garām, siltāk un spožāk spīd pavasara saulīte un jāgādā, lai var priecāties arī mūsu acis un vēders.   Dalībnieki minēja mīklas un piedalījās olu kaujās. Pats interesantākais bija, ka komandai vajadzēja sameklēt noslēptās olas, kuras bija paslēpušās pagalmā dažādās vietās. Jauki bija būt  kopā šajos pavasara Saulgriežu svētkos.
 

 
Teksts: Gundega Paņko  
Foto: Monta Dēbele

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas