Search form

28.09.2012

Drukāt

Noslēgusies divu kompleksās sociālās rehabilitācijas programmu aktivitāšu realizācija Jūrmalā

Photo

LNS projekta „Klusuma pasaule” ietvaros divas aktivitātes „Sociālās rehabilitācijas programmas realizācija dzirdes invalīdiem” un „Sociālās rehabilitācijas programmas realizācija dzirdes invalīdiem ar garīgās attīstības traucējumiem” noslēdzās 25. septembrī, kad no Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) Jūrmalā aizbrauca pēdējā iebraukuma grupa.




Kopš 2009. gada 20. oktobra šīs programmas izmantoja 20 grupas dzirdes invalīdi (kopā 160) un 15 grupas klienti ar garīgās attīstības traucējumiem (kopā 90)
– katra grupa darbojās vienu mēnesi. Klienti piedalījās dažādās nodarbībās –  datorapmācībā, ķermeņa valodas izzināšanā, psiholoģijā, zīmju valodas pilnveidošanā, komunikāciju tehnikā, dažādās relaksācijas procedūrās, kā arī informatīvās, psiholoģiskās rehabilitācijas un fizisko aktivitāšu nodarbībās.
 
Ar nedzirdīgajiem klientiem strādāja dažādi speciālisti. Katra grupa mēneša laikā, izmantojot šos programmas piedāvājumus, attīstīja un pilnveidoja savas sociālās un darba prasmes, saņēma noderīgu informāciju un galvenais – atbrīvojās no sasprindzinājuma ikdienas dzīvē un darbā. Savukārt klienti ar garīgās attīstības traucējumiem lielākoties pilnveidoja dzīves prasmes.
 
Šīs projekta aktivitātes ir unikālas ar to, ka daudzi klienti, īpaši tie, kuriem ir garīga rakstura traucējumi, atgriežas sabiedrībā, apņemoties turpināt personības pilnveidošanu. Trijos gados nereti klienti augstu novērtēja šīs aktivitātes profesionālo izpildījumu un nozīmību viņu dzīvē.
 
25. septembrī pēc pēdējās klientu grupas aizbraukšanas notika tikšanās, kurā piedalījās LNS prezidents Arnolds Pavlins, SIVA direktore Regīna Simsone, šīs iestādes sociālie darbinieki un ārstes. Tajā izvērsās saruna  par aktivitāšu lietderību un to rezultātiem, vairāk pievēršoties klientu ar garīgās attīstības traucējumiem mērķauditorijai.
 
Par šo tēmu plašāk varēs izlasīt „KS” 11. numurā.
 
 
Teksts un foto: Ivars Kalniņš

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas