Search form

21.01.2007

Drukāt

LNS pārstāvji viesojas Īrijā (23.03.)

    E.Vorslovs ES Socrates programmas Grundtvig 2 projekta „DEAF ARE NOT DEAF” starp Latviju, Lietuvu, Poliju un Īriju, kuru Latvijā realizē SIA „SALO Baltic International”, ietv...

    
E.Vorslovs

ES Socrates programmas Grundtvig 2 projekta „DEAF ARE NOT DEAF” starp Latviju, Lietuvu, Poliju un Īriju, kuru Latvijā realizē SIA „SALO Baltic International”, ietvaros četri LNS pārstāvji – LNS viceprezidents Edgars Vorslovs, Rīgas RB priekšsēdētāja vietniece Māra Lasmane, Pļaviņu RB darbinieks Lauris Rūrāns un zīmju valodas tulks Ārija Medne laikā no 13.-18.martam viesojās Īrijā, lai iepazītos ar situāciju šajā valstī un tur nedzirdīgajiem pieejamajiem pakalpojumiem.

Organizācijas nedzirdīgajiem
Uzreiz jāsaka, ka ar nedzirdīgo problēmu risināšanu Īrijā nodarbojas vairākas organizācijas. Pirmajās divās dienās Dublinā viesojāmies dažās no tām.
Īrijas personu ar invaliditāti padome (People with disabilities in Ireland Council) ir valdības dibināta padome. Tajā darbojas pārstāvji no dažādām organizācijām, kas nodarbojas ar invalīdu problēmu risināšanu. Īrijā ir apmēram 400 000 personu ar invaliditāti. Padome uzklausa un apspriež dažādas invalīdu problēmas un iesaka risinājumus valdībai to novēršanai. Padome arī caurskata likumprojektus, kas skar invalīdus un sniedz savu atzinumu par tiem.


Nacionālā asociācija nedzirdīgajiem cilvēkiem (National Association for Deaf People - NAD) ir organizācija, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu personām ar dzirdes problēmām, tās darbību finansē valsts. Asociācijai ir 10 Resursu centri visā valstī. Asociācija sniedz konsultācijas un izdod informatīvos materiālus par ar nedzirdību saistīto problēmu risināšanu, izsniedz tehniskos palīglīdzekļus ( arī Īrijā uz bezmaksas palīglīdzekļiem ir jāgaida rindā un tie pārsvarā tādi pat kā Latvijā – teksta telefoni un skaņu pastiprinoši telefoni, dažāda veida signalizatori, skaņu uztveršanas sistēmas), zīmju valodas kursu organizēšanu un mācību materiālu izplatīšanu (tie gan ir par maksu), kā arī sniedz citu palīdzību. Īrijā ir apmēram 78 000 personu ar dzirdes problēmām.
 

Īrijas Nedzirdīgo savienība (Irish Deaf Society - IDS) ir tāda pat organizācija kā LNS. Darbības virziens līdzīgs LNS – palīdzības sniegšana nedzirdīgajiem, vājdzirdīgajiem cilvēkiem un viņu ģimenes locekļiem, nedzirdīgo tiesību aizstāvība, zīmju valodas mācību materiālu izdošana un apmācības organizēšana ( zīmju valoda Īrijā vēl nav oficiāli atzīta). Izdod informatīvos materiālus nedzirdīgajiem, kā arī pārējai sabiedrībai par nedzirdīgajiem. IDS darbībai finansējumu gūst no valsts un dažādu projektu realizācijas. Īrijā ir apmēram 5000 nedzirdīgu cilvēku. IDS sastāvā darbojas arī Īrijas Nedzirdīgo jauniešu asociācija.


Irish Deaf.com – 2003.gadā izveidoja privātpersona. Tās mērķis ir atbalsta sniegšana nedzirdīgo kopienai. Darbības virzieni – informatīvo materiālu sagatavošana un izplatīšana gan elektroniskā, gan drukātā veidā, zīmju valodas mācību materiālu izgatavošana, palīdzības sniegšana nedzirdīgajiem. Visi pakalpojumi tiek sniegti par maksu – tos apmaksā vai nu kāda organizācija vai arī paši interesanti.
Īrijā apmēram 30% nedzirdīgo ir trūcīgi (par tādiem tiek uzskatīti, ja viņu ienākumi nedēļā ir mazāki par 285 EUR). Šī organizācija, saņemot finansējumu no valsts un pašvaldību institūcijām, labdarības organizācijām, sagatavo pārtikas paciņas un izdala tās. 2005.gadā izdalītas 85 000 paciņas.

Irish Sign Link – zīmju valodas tulku aģentūra. Šo aģentūru gan neapmeklējām, bet informāciju guvām no nedzirdīgo stāstītā un informatīvajiem materiāliem. Aģentūras direktoru padomē darbojas divi IDS pārstāvji. Īrijā ir tikai 35 tulki un to resursi ir ierobežoti. Nedzirdīgajiem uz tulka pakalpojumiem ir jāgaida no 10 – 14 dienām, dažreiz pat mēnesis. Tulki dalās akreditētos kvalificētajos tulkos un akreditētos praktikantos. Kvalificēto tulku pakalpojumi pieejami tikai medicīnas, juridiskajā un „augsta līmeņa” jomās, pārējās jomās pakalpojumus sniedz praktikanti.
 
Tālāk mūsu ceļš veda uz Īrijas ziemeļrietumu pilsētu Letterkenny.
Tur viesojamies NAD Resursu centrā un iepazināmies ar Fiziskās un sensorās invaliditātes pakalpjumu centra ( Physical & Sensory Disabitities Service) darbu. Tā darbību finansē Īrijas ziemeļrietumu pašvaldības un tas sniedz plaša spektra pakalpojumus visiem invalīdiem dažādā vecumā un viņu ģimenes locekļiem. Bērniem tiek sniegti pakalpojumi izglītības ieguves procesā, vecākā gadagājuma cilvēkiem tiek organizēti brīvā laika pavadīšanas pasākumi. Centrā strādā arī viens dzirdes invalīds, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu nedzirdīgajiem un darbā iekārtošanu. Īrijā pastāv kvotu sistēma, kur noteikts, ka darba devējiem 3% darba vietu jārezervē invalīdiem. Nedzirdīgajiem tiek piemeklēti darbi, kur nevajag daudz kontaktēties.
 
 
Iespaidi no brauciena
Ī
rija ir skaista, sakopta zeme ar laipniem cilvēkiem, kur pašlaik cenšas sniegt plašu atbalstu invalīdiem.

Īrijā nedzirdīgajiem darbu atrast nav problēmu, bet daudzi paši negrib strādāt mazkvalificētos darbus, jo valsts maksā pabalstu 165 EUR nedēļā un nedzirdīgo vidū izglītības līmenis nav diez ko augsts. Tam pamatā agrākajos gados nedzirdīgo apmācībā izmantotā orālā metode, tikai pēdējos gados nedzirdīgo apmācībā tiek pielietota zīmju valoda.

Tā kā tulka pakalpojumu pieejamība ir apgrūtināta, nedzirdīgie studenti pārsvarā ar pasniedzējiem kontaktējas caur internetu (Latvijas variantā tās būtu tālmācības studijas). Ja students nav no bagātas ģimenes, tad valsts pirmo gadu sedz studiju maksu (apmēram 2000 EUR), pārējos gadus studijas tiek apmaksātas, ja mācās sekmīgi.

Informācijas pieejamība – bez jau minētajiem dažādu organizāciju izplatītajiem informatīvajiem materiāliem, nedzirdīgie informāciju var iegūt arī no televīzijas - TV programmas (gan filmas, gan raidījumi) tiek titrētas ar slēpto titru metodi, to gan vairāk dara no Anglijas raidošās televīzijas.

Baltieši Īrijā – bija izdevība tikties ar trim nedzirdīgajiem no Lietuvas, kuri strādā Īrijā. Visi trīs strādā pie pakešu logu izgatavošanas. Alga sākumā bijusi 250 EUR nedēļā, tagad jau 500 EUR. Saimnieki skatoties kā strādā, ja labi, tad labi arī maksā. Dzīve gan neesot lētā, trijatā par īri maksājot 520 EUR mēnesī + komunālie pakalpojumi. Pārtika arī daudz dārgāka nekā dzimtenē. Taupīgi dzīvojot var izveidot uzkrājumus, bet esot garlaicīgi un velkot uz mājām.
 
Nedēļa Īrijā mums bija iespaidiem bagāts un nogurdinošs ceļojums.
Paldies par šo braucienu SALO Baltic International,  tās pārstāvei Guntrai Cīrulei un Īrijas partneru pārstāvim James McClean kungam.

    


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas