Search form

01.11.2012

Drukāt

Raiņa skolas jaunieši apmeklēja izrādi „Pūt, vējiņi!” un Liepājas Universitāti

Photo

Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolas nedzirdīgie un dzirdīgie jaunieši 26. oktobrī devās uz pilsētu, kurā piedzimst vējš, ne jau tāpēc, lai izaicinātu vēju, bet gan lai apmeklētu mūziklu „Pūt, vējiņi!” izrādi Liepājas teātrī un karjeras izvēles pasākumu Liepājas Universitātē.


Vispirms devāmies uz Liepājas Universitāti, kur norisinājās karjeras izvēles nodarbības. Jaunieši dalījās domās par diviem uzdotajiem jautājumiem: „Vai cilvēkam pietiktu ar vienu iegūto profesiju?” un „Vai būtu pareizi, ja uzreiz iestātos augstskolā pēc vidusskolas beigšanas?”.  Apmeklējuma laikā viņi guva noderīgu informāciju par studiju iespējām Liepājas Universitātē.
 
Pēc tam jaunieši sadalījās divās grupās: viena devās uz jūrmalu, lai pavērotu bangojošo jūru, bet otra, nedzirdīgie jaunieši, gāja uz Latvijas mūziķu Slavas aleju. Šķiet, izvēlētā vieta viņiem bija piemērota, jo lielāka daļa no viņiem piedalās dažādos Raiņa skolas teātra un mūzikas projektos.
 
Vakarā Raiņa skolas jaunieši Liepājas teātrī noskatījās režisora Dž. Džilindžera iestudēto mūziklu „Pūt, vējiņi!”, kas veidots pēc dzejnieka Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem. Šis mūzikls bija ļoti iedvesmojošs mūsu jauniešiem. Izrādē iepazītais latviešu klasiķa Raiņa lugas „Pūt, vējiņi!” saturs būtiski atvieglos viņu izpratni par šo darbu arī literatūras stundā.





 
Nedzirdīgo skolēnu atziņas par šīs dienas iespaidiem
Ilze Pole: Apmeklējums Liepājas Universitātē bija vērtīgs. Uzzināju kaut ko jaunu, ieteikšu paziņām mācīties tur. Ļoti patika izrāde "Pūt,vējiņi!"

Varis Salmiņš
: Man ļoti, ļoti patika mūzikls „Pūt, vējiņi!”. Visu labi sapratu, esmu apmierināts ar braucienā redzēto un izjusto.

Laura Klāsupa
: Visjaukākais visā šajā bija teātra apmeklēšana. Ar interesi vēroju izrādes dialogu, kas bija iestudēti mūzikas/dziesmu veidā. Turklāt tas bija vizuāli krāšņs, modernizēts uzvedums.

Kristaps Štelmahers
: Gribēju apskatīt arī augstskolas mācību telpas, bet nesanāca. Man ļoti patika teātris. Vēlētos apmeklēt teātra izrādes vismaz reizi mēnesī.

Intis Zvirbulis
: Vērtīga informācija bija par Liepājas Universitāti. Visu sapratu arī izrādē „Pūt, vējiņi!”. Skaists mūzikls!

Līga Liniņa
: Izrādē bija sāpīgi redzēt nelaimīgu mīlestību. Ar baudu skatījos, cik efektīgi dejoja aktieri. Bija interesanti vērot notiekošo Liepājas Universitātē.

Jekaterina Meija
: Biju ļoti apmierināta ar teātra izrādi. Labāk apmeklēt teātri nekā lasīt grāmatas.
Ideja par mūzikla „Pūt, vējiņi!” un Liepājas Universitātes apmeklēšanu pieder Raiņa skolas direktora vietniecei Aijai Kārkliņai. Viņa izsakās: „ Vasarā man laimējās būt Liepājas teātra viesizrādēs Dailes teātrī. Man izrāde ļoti patika, īpaši mūzika, horeogrāfija, tērpi un scenogrāfija. Uzskatu, ka mūsdienīgā Raiņa lugas interpretācija, ļoti atbilstoša jauniešu uztverei, tā uzrunā ar savu dziļumu un aktierspēli. Jau vasarā sapratu, ka mūsu skolas jauniešiem, īpaši tiem, kuri paši aktīvi iesaistās mākslinieciskajā pašdarbībā, izrāde noteikti jāredz. Man ir milzīgs gandarījums, ka izdevās šo ieceri īstenot.
Savukārt Liepājas Universitātes apmeklējums, manuprāt, bija vērtīgs vairākos aspektos. Pirmkārt, jau veiksmīgi izvēlētā nodarbības forma –saruna , mudināja jauniešus aizdomāties par dzīves mērķiem un tālākizglītības iespējām un formām. Otrkārt, atsevišķas Liepājas Universitātes piedāvātās studiju programmas ir atbilstošas ne tikai dzirdīgiem jauniešiem, bet arī studentiem ar dzirdes traucējumiem.
 Savukārt pavadošajiem pedagogiem bija iespēja iepazīties ar atšķirīgām metodēm nodarbību vadīšanā. Sirsnīgs paldies karjeras konsultantei Airai Klampei par speciāli mūsu skolas specifikai atbilstošas nodarbības sagatavošanu un vadīšanu.”
 


Šis pasākums tika īstenots projekta Nr.2011/0049/1DP/1.2.2.4.2./11/APIA/VIAA/144 „Jauniešu ar funkcionāliem traucējumiem un sociālo atstumtības risku dzīves prasmju attīstīšana un integrācija izglītībā Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolā un sabiedrībā” ietvaros.
 
 
Teksts: Ivars Kalniņš
Foto: Henrijs Sockis un Kristaps Štelmahers

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas