Search form

21.01.2007

Drukāt

EUD seminārā un ģenerālajā asamblejā (16.05.)

     11.-14.maijā Austrijas galvaspilsētā notika Eiropas Nedzirdīgo savienības (EUD) rīkotais seminārs un ģenerālā asambleja. LNS šajā pasākumā pārstāvēja viceprezidents Edgars Vo...
    
11.-14.maijā Austrijas galvaspilsētā notika Eiropas Nedzirdīgo savienības (EUD) rīkotais seminārs un ģenerālā asambleja. LNS šajā pasākumā pārstāvēja viceprezidents Edgars Vorslovs.
Semināri
11.maijā notika darba seminārs, kurā Ungārijas Nedzirdīgo savienības (NS) prezidents A.Kosa, pēc profesijas jurists, iepazīstināja ar Eiropas Savienības (ES) rīkotajā konferencē par antidiskriminācijas tēmu redzēto. Viņš atgādināja, ka nevajag samierināties ar diskriminējošām situācijām, bet par katru gadījumu celt trauksmi. ES turpmākajiem 7 gadiem diskriminācijas novēršanai atvēlējusi 630 miljonus EUR.
Dānijas NS prezidents A.Bergman iepazīstināja ar sasniegumiem informācijas pieejamībā televīzijā. Šobrīd Dānijā ir iespējams izmantot digitālās televīzijas sniegtās iespējas – nedzirdīgie valsts TV var izvēlēties vai nu titrus vai arī tulkojumu zīmju valodā. Tulkojumu nepārtraukti nodrošina 8 tulki. Šis sasniegums ir ilga un neatlaidīga darba rezultāts ar politiķiem. Tika apsvērtas gan pozitīvās, gan negatīvās puses. Kā negatīvs aspekts tika minēts tas, ka turpmāk dzirdīgie cilvēki TV ekrānā neredzēs tulku un var aizmirst par nedzirdīgo problēmām.
Islandes NS prezidente B.Stefansdottir iepazīstināja ar nedzirdīgo organizācija alianšu veidošanas iespējām un pastāstīja par Ziemeļvalstu nedzirdīgo organizāciju apvienības darbu.
Grieķijas NS ģenerālsekretārs Y.Yallours iepazīstināja ar Grieķijas sasniegumiem zīmju valodas tulka pakalpojumu nodrošināšanā. Zīmju valodas tulka pakalpojumi tiek nodrošināti gluži tāpat kā Latvijā (Grieķijā šī sistēma darbojas tikai gadu), vienīgi Grieķijā katram nedzirdīgajam gadā ir pieejams lielāks pakalpojumu apjoms – 25 stundas.
EUD prezidente H.Stevens iepazīstināja ar nedzirdīgo līderu iesaistīšanās iespējām politikā. Viņa pati ar politiku sākusi nodarboties 1995.gadā kļūstot par partijas aktīvisti un 10 gadu laikā kļuvusi par parlamenta deputāti.
12.maijā notika EUD rīkotais seminārs par multi diskrimināciju. Semināra atklāšanā uzstājās Eiropas Parlamenta deputāte no Austrijas un Austrijas Sociālās drošības ministrs.
Tālākajā semināra gaitā dalībnieki tika iepazīstināti ar Austrijas NVO apvienības cīņai pret diskrimināciju darbību, Eiropas Invalīdu foruma darbību diskriminācijas novēršanā, par etnisko minoritāšu un veco cilvēku diskriminācijas aspektiem.
Dažas atziņas no semināra:
  • invalīdi arī ir pilsoņi, Eiropā ir apmēram 50 miljoni invalīdu, kas iedalās 25 grupās;
  • invalīdu grupām jāatbalsta vienai otras iniciatīvas un jāprasa, lai valstis ievieš ES direktīvas;
  • jācenšas pēc iespējas vairāk invalīdus informēt par viņu tiesībām, jāvāc un jāapkopo diskriminācijas fakti;
  • visiem pilsoņiem ir tiesības uz informācijas pieejamību viņiem saprotamā veidā;
  • atlaižu piešķiršana pa vecuma grupām – tā ir diskriminācija!!!
Ģenerālā asambleja
13.-14.maijā notika EUD ģenerālā asambleja. Tajā par pilntiesīgiem EUD biedriem uzņēma Lietuvas, Čehijas un Šveices nedzirdīgo organizācijas. Par asociēto biedru tika uzņemta Horvātijas nedzirdīgo organizācija. Vēl asambleja apstiprināja EUD 2004.-2005.gada pārskatu, izdarīja nelielas izmaiņas statūtos, sprieda par EUD darba stratēģiju turpmākajiem 7 gadiem. Kā tuvākajā laikā veicamie darbi tika apstiprināti starptautiskās zīmju valodas seminārs, EUD mājas lapas uzlabošana, EUD komisiju izveidošana informācijas tehnoloģijās un veco ļaužu jautājumos, nedzirdīgo juristu grupas izveidošana.
Nākošā ģenerālā asambleja 2007.gadā maijā notiks Vācijā.  

 

Seminārā. No kreisās:
Krievijas NS starptautisko sakaru vadītājs D.Rebrovs,
Latvijas NS viceprezidents E.Vorslovs un
Lietuvas NS viceprezidente V.Vaitkute.

Semināra norise tika tulkota starptautiskajā zīmju valodā un runas tika arī titrētas angļu valodā uz lielā ekrāna.

Asamblejā. Pa labi no E.Vorslova
Polijas NS prezidents Kazimierz Diehl.


Asamblejas dalībnieku kopbilde.
            

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas