Search form

29.11.2012

Drukāt

Uzmanību! Latvijā internetā uzdarbojas "Policijas" izspiedējvīruss

Strauji izplatās izspiedējvīruss, kura uznirstošais logs satur tekstu samērā labā latviešu valodā, izmanto Latvijas policijas atribūtiku un nobloķē lietotāja datoru.


Lielākai ticamībai tiek parādīta arī lietotāja IP adrese un lietotāja fotogrāfija (ja pieejama webkamera).
 
Šeit attēlos redzami konkrētā vīrusa ekrānšāviņi (pa kreisi – vecāka vīrusa versija, pa labi – jaunāka):

 
Ja jūsu dators ir inficēts, tad nekādā gadījumā nemaksājiet par tā atbloķēšanu (tiek pieprasīti 50 Ls). Policija neuzliek sodu un neveic tā piedziņu šādā veidā. Meklējiet palīdzību pie sava datorspeciālista!

Ja tomēr esat samaksājuši, tad pēc iespējas ātrāk sazinieties ar PaySafe (palīdzības dienesta tālrunis Latvijā –  80004278 darba dienās 12:00 – 20:00) un lūdziet apturēt maksājumu, jo tas no jums izkrāpts (vajadzīgs čeks un PaySafe numurs).

Kā vīruss nonāk datorā?

Viens no variantiem
– tas notiek tad, ja lietotājs atver un aplūko inficētus videomateriālus internetā. Vīruss izmanto Adobe Flash un Oracle Java ievainojamību, lai izpildītu ļaundabīgo kodu.

Otrs variants
ir, ja tiek nospiests uz saitēm meklēšanas rezultātos, piemēram, uz tādu Google saiti, kas satur infekciju.
Diemžēl šis vīruss strauji attīstās. Iespējami arī citi varianti, kā dators var tikt inficēts ar izspiedējvīrusu (un citiem vīrusiem).
Lai pasargātu sevi un savu datoru, ir jārūpējas par savlaicīgu un regulāru programmatūras atjaunināšanu.

PAPILDINĀTS: Jaunākā vīrusa versija izmanto Adobe Flash, Adobe Reader un Java ievainojamības. Lai pasargātu sevi no "Policijas" izspiedējvīrusa, pārliecinieties, ka jūsu datorā ir veikti jaunākie šo programmu atjauninājumi!

Plašāk informāciju skatīt šeit.

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas