Search form

02.01.2013

Drukāt

Vērojumi Francijā: Visu nedzirdīgo tēva piemiņai

Aizvadītā gada nogalē nedzirdīgo sabiedrība Francijā un arī visā pasaulē atzīmēja nozīmīgu notikumu nedzirdīgo vēsturē – abata Šarla Mišela de l`Epe 300 gadu jubileju (1712 – 1789).


Šis vīrs bija nedzirdīgo izglītības pamatlicējs, kuru sauc arī par visu nedzirdīgo tēvu. 1760. gadā viņš nodibināja pirmo bezmaksas publisko skolu nedzirdīgajiem, kurā viņiem pirmoreiz sāka mācīt arī zīmju valodu.
 
Francijā par godu šim notikumam dažādās pilsētās organizēja atceres pasākumus. Tos savām acīm vērojis arī mūsu LNS biedrs Valdis Voitkevičs. Viņš stāsta par redzēto!
 
„Reimsā, 150 km no Parīzes, notika 2 dienu pasākums vietējā nedzirdīgo klubā: mākslinieku darbu izstāde, stāstījums par abata darbību un nopelniem, nedzirdīgo starptautiskā uzveduma noskatīšanās par nedzirdīgā profesora Bertjēra dzīvi u. c.
 
Vakara atpūtas daļā apmeklētāji varēja vērot „vīriešu šovu” ( one – man show) no Vācijas un Amerikas, kā arī līksmot  kokteiļu ballē ar dejām līdz rītam.
 
Svētdien piedalījos banketā elegantā restorānā pilsētas centrā. Kāds nopelniem bagāts nedzirdīgais reimsietis saņēma abata de l`Epe 300 gadu  medaļu.
 
Parīzē Francijas Nedzirdīgo savienība organizēja starptautisko 3 dienu konferenci. Tēmas, izvēlētas saistībā ar nedzirdību, bija daudzveidīgas: par vēsturi, kultūru, izglītību, ētiku, medicīnu, politiku.
 
Mani īpaši ieinteresēja kāds vēsturisks fakts par nedzirdīgo ciematu Āfrikā, kur jau kopš 200 gadiem nedzirdīgo valodu izmanto arī dzirdīgie. Interesanti bija uzzināt arī par to, kā nedzirdīgajiem bērniem māca astronomiju. Vērtīgas tikšanās bija ar Eiropas Nedzirdīgo savienības prezidenti Berglindu Stefansdotiru un Pasaules Nedzirdīgo federācijas goda prezidentu Marku Jokinenu, kā arī Eiropas Savienības deputātu Adamu Kosu un slaveno nedzirdīgo aktrisi Emanuelu Laboritu.
 

 
Pēc tam vakarā notika bankets Seno atrakciju muzeja telpās, kur mūs izklaidēja nedzirdīgie aktieri senos apģērbos, varējām piedalīties arī dažādās spēlēs. Arī šajā reizē vairāki nedzirdīgie saņēma abata de l`Epe jubilejas goda medaļas. Noslēgumā nobaudījām milzīgu torti ar abatam veltītu simboliku.
 

 
Vēl daži notikumi par godu abata de l`Epe atcerei. Parīzes slavenajā mākslas centrā Pompidū notika izstāde par godu šai izcilajai jubilejai. Kāds nedzirdīgais literāts prezentēja savu grāmatu par abata dzīves gājumu. Vēl kāds cits nedzirdīgs uzņēmējs no Marokas (Āfrika) vēra durvis jaunam restorānam „1000 un 1 signe” (1000 un viena zīme) – to varat skatīt:  www.1000et1signes.com.
 
 
Teksts un foto: Valdis Voitkevičs

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas