Search form

22.08.2016

Drukāt

Visi laipni lūgti uz Starptautisko maģijas festivālu Lietuvā

Photo

11. augustā LNS galvenajā mītnē Rīgā viesojās Panevēžas Nedzirdīgo kultūras centra direktors Vilius Glušokas. Viņu pieņēma LNS prezidents Edgars Vorslovs.


 Tikšanās laikā tika pārrunātas turpmākās sadarbības iespējas, to skaitā viesis uzaicināja prezidentu un arī citus skatītājus – mūsu biedrus uz Starptautisko maģijas festivālu 4. – 11. septembrī savā pilsētā.  

Piedalās maģijas mākslas meistari no daudzām valstīm

V. Glušokas iegriezās arī LNS Informācijas nodaļā, kur sniedza nelielu informāciju par gaidāmo ievērojamo notikumu kaimiņvalsts nedzirdīgo kultūras dzīvē, kas pulcēs vairāk nekā 30 nedzirdīgos maģijas meistarus no 15 valstīm, to vidū būs arī mūsu triku meistars Anatolijs Stepaņuks. Savukārt no Lietuvas piedalīsies pieci brīnumdari.

 Kā galvenais festivāla organizators V. Glušokas  pastāstīja, ka viņa vizītes mērķis ir tuvāk sakontaktēties ar Anatoliju, pārrunāt viņa uzstāšanās norisi  un tehniskos nosacījumus, kā arī darba jautājumos satikties ar festivāla notikumu galveno fotogrāfu –  LNS biedru Jāni Janbergu.

Par dalībnieku sastāvu un programmu

Festivālam ir pietiekami solīda vēsture – tas būs jau sešpadsmitais pēc kārtas, katru reizi citā valstī. Iepriekšējais bija ASV, bet nākamais būs Vācijā. Neparastais pasākums pulcē patiešām izcilus šīs mākslas meistarus – sevišķi spēcīgus no ASV, Ķīnas, Francijas. Katram numuram ir atvēlētas līdz 8 minūtes, it kā nedaudz, bet kādas uzstāšanās vienmēr sagādā pārsteigumus ar jaunu pieeju, oriģinālu risinājumu. Nenobrīnīties vien par to, ko tik cilvēks spēj izdomāt un paveikt, – pats sevi no zemes spēj pacelt!

Kas finansē Kultūras centra darbu

Direktors vada centru sabiedriskā kārtā, mākslas mīlestības mudināts. Viņa “maizesdarbs” – zīmju valodas skolotājs vietējā nedzirdīgo skolā.

Festivālam un citiem kultūras pasākumiem tiek gatavoti projekti dažādiem fondiem, meklēta sponsoru palīdzība, rīkoti koncerti ar maģisko triku priekšnesumiem, ir arī nedaudz ieņēmumu no biedru naudas utt. No valsts nav nekāda atbalsta arī šim festivālam, tāpēc jārīko maksas pasākumi.

Kas vēl notiek centrā

Nozīmīgākais centra veikums patlaban – Lietuvas valsts simbolikas un lietuviešu zīmju valodas alfabēta attēlu izšūšana rokdarbu pulciņā, kas tuvojas noslēgumam pēc trīs gadu centīga darba. Tie ir ekskluzīvi izšuvumi – roku darbi, kurus varēs vērot izstādē maģijas festivāla apmeklētāji. Ieplānota to prezentēšana arī Lietuvas Seimā 13. septembrī un Eiroparlamentā Briselē 25. septembrī.Sarunas noslēgumā V. Glušokas izteica cerību, ka uz festivālu Lietuvā ieradīsies arī skatītāji no Latvijas. Visi laipni lūgti!

 

Teksts: Ilze Kopmane
Foto: Juris Grundulis un no Panevēžas Kultūras centra arhīva


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas