Search form

17.05.2017

Drukāt

“Burtiņu mežā” – visi 33 alfabēta burti (foto)

Photo

14. maijā LNS „Rītausmā” ar izrādi bērniem ar dzirdes traucējumiem noslēdzies Valsts Kultūrkapitāla fonda (KKF) un Baltijas Bērnu fonda (BBF) atbalstīts projekts „Burtiņu mežs”.


 

Izrādē Mežamāte palīdzēja Nezinītēm iepazīt ne tikai visus 33 latviešu alfabēta burtiņus, bet arī visdažādākos tēlus, ar kuriem saistās konkrētie burtiņi, piemēram, L – lapsa, V – vilks utt.

Izrādes ideja aizsākās jau iepriekšējā sezonā, kad  „Rītausmas” režisore Dzintra Kukša sāka rakstīt scenāriju – veica patiesi sarežģītu uzdevumu, lai katram burtam piemeklētu vārdu, kuru varētu uztvert bērni. Visi ilgu laiku prātojām, kā atklāt burtu H, kā Ņ, kā Ī utt. Ideju vētrā piedalījās arī paši aktieri un dejotāji, lai katra epizode atšķirtos un būtu interesanta.

Kad izrādes pamatiecere bija izauklēta, sapratām, ka bez jauniem tērpiem un dekorācijām uzvest to būs bezjēdzīgi, jo bērnos jāraisa fantāzija, lai viņi tiešām noticētu, ka atrodas mežā un sadarbojas ar zvēriem un kokiem.

 Pateicoties KKF un BBF atbalstam, mēs to visu spējām – iepirkt audumus un citus nepieciešamos materiālus, noalgot māksliniekus, kuri darbojās gan tērpu, gan dekorāciju jomā. Tāpat jāpateicas arī tehniskajiem darbiniekiem, bez kuru palīdzības nebūtu ne apgaismojuma, ne apskaņošanas, ne prezentācijas, ne… ļoti daudz kā. Visiem, visiem vislielākais paldies, īpaši aktieriem un dejotājiem, jo darbs bija intensīvs un prasīja arī radošumu no pašiem izpildītājiem. Malači!

Izrādi plānots uzvest arī nākamajā sezonā, lai to redzētu arī nedzirdīgo un vājdzirdīgo skolu bērni. Ir jau pieteikti mazie skatītāji no dzirdīgo izglītības iestādēm. Priecājamies, ka izrāde spēj ieinteresēt gan dzirdīgo, gan nedzirdīgo auditoriju – kopīgi pasākumu apmeklējumi lauž sabiedrības stereotipus jau kopš bērnības.

 Diemžēl nevarēsim piedāvāt izrādi izbraukumos, jo tai nepieciešams pamatīgs materiāli tehniskais nodrošinājums, – bez tā izrādei nebūs tāda efekta un diez vai bērniem spēsim  noturēt uzmanību gandrīz pusotru stundu.

 Tāpēc aicinām Rīgas, Valmieras un varbūt pat Daugavpils skolas un pirmsskolas iestādes bērniem ar dzirdes traucējumiem apsvērt iespējas atvest bērnus pie mums uz pamācošu izrādi ne tikai burtu apguves ziņā, bet arī tādās dzīves jomās kā, piemēram, tīrība un kārtība, draudzība, uzticība u.c.

 Izrāde noteikti notiks festivāla „Rīga spēlē teātri” ietvaros no 1. – 5. novembrim, taču iespējams, ka pirms tam vēl noorganizēsim kādu uzvedumu.

Vēlreiz paldies visai lielajai “Rītausmas”komandai, sākot kaut vai ar dežurantiem, kuri izrādes dēļ pavadīja darbā ilgākas stundas, visiem tiem, kuri bija uz skatuves un aizskatuvē, visiem, kas pielika roku, lai mūsu lielā zāle pārtaptu pasaku mežā, un beidzot ar brīvprātīgajiem palīgiem, kuri uzņēmās jebkurus darbiņus, kas dažreiz šķiet nenozīmīgi, taču bez tiem arī nevar. Mums izdevās!

 Vairāk foto šeit.

 

Teksts: Dana Kalpiņa – Geida
Foto: Kristaps Legzdiņš


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas