Search form

04.09.2013

Drukāt

Maizes smarža Valmieras mājās

Photo


„Paēduši, padzēruši, pateicam Dieviņam!
Dieva galdis, Māras maize, mūsu pašu sūra vara.”
 
Kārtīgs latvietis nevar savu dzīvi iedomāties bez maizes. Maizē ir daudzas nepieciešamās uzturvielas. Tā ir ne tikai garda, bet arī sātīga. Taču mūsdienās arvien mazāk cilvēku zina, kā top maize. Reti kurš no mums pats ir cepis maizi un, ja kādreiz ir cepis, tad tagad vairs nē.
 
Kādā siltā, saulainā augusta dienā Valmieras RB mājās viesojās SIA „Liepkalni” mārketinga menedžere Ieva Zariņa, kura  pastāstīja par to, kā radās SIA „Liepkalni”, kā cepās maize un daudzas citas interesantas lietas.
 
 
SIA „Liepkalni” maizes cepšanas meistarības saknes ir meklējamas uzņēmuma SIA „Liepkalni” īpašnieka Dagņa Mendziņa dzimtā. Dagnis maizes recepšu un meistarstiķu gudrības ņēma no vecāsmātes atstātajiem pierakstiem un apkārtnes tantēm, kas visu mūžu bija cepušas maizi (http://www.liepkalni.lv/vesture). „Liepkalnu” pirmie maizes kukulīši tika cepti armijas krāsniņā, bet tagad SIA „Liepkalniem” ir vairākas ceptuves visā Latvijā un viena Igaunijā.
 
Ir interesanti pavērot video, kur tiek atklāts maizes cepšanas process mazajās ceptuvē – no plaucējuma veidošanas līdz kukulīša izņemšanas no krāsniņas.
 
 
Vislabākā prezentācijas daļa bija degustācija. Lielākā daļa valmieriešu ir nogaršojuši kādu „Liepkalnu” maizēm, taču ne visi pērk „Liepkalnu” ražojumus. Maizes izvēli nosaka ģimene un naudas maciņš. Degustācijas laikā daudzi atzina, ka garšīga ir „Liepkalnu” ražotā „Pilngraudu maize”.
 
Pāsakums notika projekta „Klusuma pasaule” ietvaros.
 
 
 
Teksts:  Dace Vingre
Foto: Igors Kurzenkovs un Dace Lāce

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas