12.12.2011
ASV: Nedzirdīgie uzņēmēji atver itāļu picu restorānu
Guerrero un 16. ielas stūrī (Sanfrancisko, ASV) atvērts jauns itāļu restorāns Moazzeria. Tā telpu iekšienē ilgāku laiku bija dzirdami remonta radīti trokšņi – zāģu skaņas, urbšana un citi, taču gandrīz nekad cilvēku sarunas. Kāpēc tā? Gluži vienkārši – restorāna Mozzeria īpašnieki Melodia un Rasels Steini ir nedzirdīgi.
Steini ļoti rūpīgi iekārtoja restorānu un veidoja tā ēdienkarti tā, lai tā būtu pieejama visai sabiedrībai, katrai gaumei. Melodia papildus savām studijām viespakalpojumu sfērā 2010. gadā apceļojusi Itāliju, piedaloties dažādos kulinārijas kursos, lai spētu izveidot savu perfekto picas tehniku. Steini dažādu darbu veikšanai izraudzījās kvalificētus nedzirdīgos amatpratējus – tādi bija elektriķi, galdnieki, restaurētāji, dizaina modelētāji utt. Interjerā atainotas zīmju valodas izteiksmīgās zīmes – tās uzgleznotas uz restorāna sienām. Restorānā uzburts pašlaik modernais vintāžas stils (vēsturiskais savienojumā ar mūsdienīgo), jo 1908. gadā celtajā ēkā saglabājusies arī 100 gadu veca cietkoka grīda.
Melodia dzimusi Hongkongā, un viņa atzīst, ka liels atbalsts un iedvesmas avots viņai bijis tēvs, kurš šai pilsētā lieliski vadīja divus savus restorānus. Kad vecāki saprata, ka viņu abi bērni, Melodia un viņas brālis, ir nedzirdīgi, viņi sāka meklēt labāku skolu. Ģimene pārcēlās uz ASV , kur abi bērni apmeklēja Kalifornijas nedzirdīgo skolu, un tēvs Sanfrancisko atvēra restorānu tīklu Wu Kong.
Bet Rasels Steins uzaudzis Ņujorkā, lielā nedzirdīgo ģimenē. Viņš vienmēr bijis picu cienītājs – katru dienu apēd vismaz vienu gabalu. Rasels ar Melodiu iepazinās, kad studēja biznesa administrāciju Galaudetas universitātē. Tad abi apprecējās, viņiem ir 2 bērni (10 un 12 gadi). Ilgu laiku nostrādājuši Dakotas bezpeļņas kompānijā, tad pārcēlušies atpakaļ uz Kaliforniju, kur nodibināja firmu, kas sniedz konsultācijas vadības jautājumos, lai gan īstenībā viņiem bija sapnis atvērt picu restorānu. Arī to izdevās realizēt. Un tā Rasels tika pie sen iecerētā sava picu restorāna.
„Nu zinu, ka mans vīrs gardēdis katru dienu būs apmierināts un priecīgs,” saka Melodia.
Restorānā pasniegs Neapoles stila picas, kas gatavotas uz 5 000 mārciņu vērtas Stefano Ferraras malkas krāsns, kas speciāli atvesta no Itālijas un kurā izmantos mandeļu, ozola vai ābeles malku iekuram. Ēdienu tajā gatavo ar 1000 grādu temperatūru, lai picas būtu kraukšķīgas un kustu uz mēles.
Restorānā pasniedz gan tradicionālas, gan netradicionālas picas, lai izceltu Sanfrancisko kultūras daudzveidību: pastu un uzkodas kopā ar vietējo alu, Kalifornijas un itāļu vīniem.
„Valstī ir tikai daži nedzirdīgiem piederoši restorāni, mēs esam pirmie, kas atvēruši biznesu tik lielā pilsētā, ” saka Rasels. Viņi prognozē, ka vairākums klientu tomēr būs dzirdīgie.
Apgaismojums ir vissvarīgākais komponents nedzirdīgiem klientiem. Mozzeria ir daudz gaismas. Uz lielā ekrāna ir iespēja vērot TV, un viss redzamais tajā vienmēr titrēts. Nodrošināts avārijas signāls – stroboskopa gaismas, kā arī iebūvēti gaismu signāli, kas ziņo par telefona zvanu vai apmeklētāju pie durvīm. Klientiem ir iespēja veikt rezervāciju, izmantojot „Open Table” programmu, restorānā iekārtoti videotelefoni.
Arī komunikāciju problēmu tajā nebūs. Steini jau pieraduši pie zīmīšu rakstīšanas, šādi sazinoties ar piegādātājiem un klientiem. Arī pārējie cilvēki apraduši ar šādu saziņas veidu un zina: lai pievērstu picērijas saimnieku uzmanību, tikai jāpamāj ar roku, nevis skaļi jāpasauc.
Pēc interneta materiāliem sagatavojusi: Laura Reisele