Search form

05.05.2010

Drukāt

Kāpēc ārvalstis atbalsta pilsonisko sabiedrību Latvijā

Photo

28.aprīlī Latvijas Pilsoniskā alianse sadarbībā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecību Latvijā un Sabiedrības integrācijas fondu organizēja semināru un preses konferenci par nevalstisko organizāciju ( NVO) fonda Latvijā darbību 2007. – 2009.gadā, atbalstot pilsoniskās sabiedrības attīstību mūsu valstī.


Seminārā
 piedalījās vairāk kā 170 dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji.Tā laikā tapa vērtīgi ieteikumi, kritika, secinājumi no diskusijām NVO fondu tālākam darbam nākamajā plānošanas periodā.

Preses konferencē „Ārvalstu finansējums Latvijā” tika uzsvērts, ka NVO fonds ir tas instruments, ar kura palīdzību Latvijā  iespējams veicināt demokrātiju un pilsoniskās sabiedrības attīstību, izmantojot  Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ), Norvēģijas valdības un Latvijas valsts finansējumu dažādiem projektiem.

Norvēģijas Karalistes vēstnieks Latvijā Jāns Grēvstads atbildēja uz jautājumu, kāpēc šī valsts sniedz atbalstu NVO sektoram Latvijā: „Norvēģijā uzskata, ka pilsoniska sabiedrība ir ikvienas sociāli atbildīgas, iekļaujošas, taisnīgas un demokrātiskas sabiedrības pamatakmens. Tādēļ atbalstām pilsoniskas sabiedrības attīstību ne tikai savā zemē, bet arī kaimiņzemēs, tostarp Latvijā.”

NVO fondā kopējais pieejamais finansējums atskaites periodā  bija 5,4 miljoni eiro. Kopējo finanšu līdzekļu apguves ziņā Latvija ir sestajā vietā no 15 saņēmējvalstīm un pirmā Baltijas valstu starpā.

NVO fondā kopā visās programmās 2007.–2009.gadā iesniegti 1 026 projektu pieteikumi, no kuriem esošā finansējuma ietvaros bija iespējams atbalstīt tikai 133(492 kvalitatīvi  pieteikumi tika noraidīti tikai finansējuma trūkuma dēļ).

Atbalstīto projektu vidū ir arī LNS projekts „XXI gadsimts. Nedzirdība. Līdzdalības evolūcija”, kura realizācija jau uzsākta šī gada 1. aprīlī. Par plānoto aktivitāšu saturu un norisi tuvāk skat. šeit .

Viena no nākamā perioda prioritātēm atkal būs pilsoniskās sabiedrības stiprināšana.  Ir svarīgi, lai Latvijā veidotos  vienota NVO atbalsta un finansēšanas sistēma un tās pilnībā varētu pildīt savu misiju.

Tas notiks tikai tad, kad būsim sapratuši:  NVO ir būtisks kapitāls gan sociālai, gan ekonomiskai izaugsmei demokrātiskā valstī.

Informāciju sagatavojusi: Ilze Kopmane

 


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas