Search form

12.05.2011

Drukāt

Labklājības ministrija informē Saeimu par sagatavotajiem grozījumiem likumā par valsts pensijām

Photo

Labklājības ministrija 11.maijā Saeimas deputātus informēja par sagatavotajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām.


Sākot ar 2016.gadu, gan vīriešiem, gan sievietēm pensionēšanās vecumu pakāpeniski paaugstinās par pusgadu, līdz 2021.gadā tas sasniegs 65 gadus.
 
Pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties 5 gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma (t.i., piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem, politiski represētiem cilvēkiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem). Tas notiks no 2016.gada, līdz 2021.gadā sasniegs 60 gadus.

No 2016.gada paaugstinās arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, veicinot iedzīvotājiem godīgi veikt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, tādējādi mazinot ēnu ekonomikas īpatsvaru. LM uzsver, ka ilgstošāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensijas apmēru.

Cilvēkam ar invaliditāti uz laiku tiks pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa, ja tās saņēmējs, pārtraucot darba attiecības, būs izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu. Šobrīd bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt vienlaicīgi arī ar citiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem kā, piemēram, izdienas un vecuma pensiju, slimības pabalstu, atlīdzību par darbspēju zaudējumu u.c.

Šobrīd valsts pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir izdienas pensijas saņēmējs, nav tiesību uz vienreizēja pabalsta saņemšanu. Likuma grozījumos tiesības uz minēto pabalstu ir paredzētas arī izdienas pensijas saņēmējam.
Grozījumi Likumā par valsts pensijām š.g. 5.aprīlī apstiprināti tikai valdībā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

Izmaiņas likumā ir izstrādātas, pamatojoties uz pērn valdībā atbalstīto Koncepciju par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā.
Atgādinām, ka pašreiz tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Pēc statistikas datiem Latvijā ir 138,1 tūkst. cilvēki ar invaliditāti. No tiem strādā 26,5 tūkst. jeb 19,25% cilvēki ar invaliditāti.


Informāciju sagatavoja: Marika Kupče, Komunikācijas nodaļas vadītāja., 67021581, 29538825, [email protected]

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas