Search form

17.05.2011

Drukāt

Viņš cerēja visu mūžu, un – iespēja dzirdēt radās 74 gadu vecumā

Photo

Jau no agras jaunības Laurija Deivisa dzīve ritējusi klusuma pasaulē. Neskatoties uz ģimenes izmisīgiem mēģinājumiem uzlabot viņa komunikācijas iespējas, Deivisa dzīve ar gadiem kļuva aizvien vairāk noslēgta šaurā lokā.


Lai nu kā tas bija, cerības kaut ko mainīt viņš, acīmredzot, nekad neatmeta, jo pavisam nesen 74 gadus vecajam vīram dzīve  nu ir  mainījusies uz labo pusi. Pirms 18 mēnešiem Bredfordas Karaliskajā slimnīcā Deivisam tika ievietots kohleārais implants.
 
„Kad to ieslēdza, man bija ļoti liels pārsteigums, ko pēc brīža nomainīja vēl lielāks prieks. Pēc ilgiem gadiem beidzot atkal varēju dzirdēt skaņas, kuras vēl neskaidri atcerējos no jaunības. Nespēju to pat aptvert,” stāsta šis nedzirdīgais cilvēks.
 
Laurijs dzirdi zaudēja 16 gadu vecumā, nokrītot pa trepēm, smagi sasitās. Viņš sākumā mēģinājis lietot dzirdes aprātus, bet tie tajā laikā bijuši lieli, neērti, to lietošana apgrūtinoša un arī neefektīva.
 
„Visi tie vadi traucēja manam darbam,” saka Laurijs, kurš pēc profesijas ir elektriķis un santehniķis. „Ja kaut kur ar gājām, sieva vienmēr runāja manā vietā, jo es vienkārši neko nedzirdēju. Darbu darīt kļuva aizvien apgrūtinošāk, tāpēc ar sievu vienojāmies – es darīšu fizisko darbu, bet viņa veiks visu, kas saistās ar komunikāciju, skaidrošanos utt. Arī savstarpējā saziņa ar sievu neveicās: ja bija kas ļoti svarīgs jāsaka, tad to rakstījām uz lapiņas.”
 
Kādu dienu meita pastāstīja Laurijam par savu paziņu, kura dzīve mainījusies, pateicoties implantam. „Es nekad nebiju dzirdējis par tādām ierīcēm, nezināju, kas tās ir. Esmu bijis pie ārstiem, taču neviens man  šādu iespēju nepiedāvāja.”
 
Ātri vien pēc Bredfordas Karaliskās slimnīcas konsultāciju apmeklējumiem Laurijs Deiviss saņēma implantu. Šie implanti skaņu kodē elektriskos signālos, kas stimulē iekšējo ausi, un smadzenes to tulko kā skaņu. Tagad viņš dzird visas skaņas, tikai jāmācās tās atšķirt, un tas nāks ar laiku.
 
„Implantu var ievietot cilvēkiem ar izteikti smagu dzirdes zudumu, un
to var saņemt bērni no 6 mēnešu vecuma. Vecākajam implanta saņēmējam šajā slimnīcā bija 86 gadi,” stāsta slimnīcas darbinieks.
 
 
 
Pēc interneta materiāliem sagatavojusi: Laura Reisele

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas