Search form

20.01.2012

Drukāt

Lietuvā nedzirdīgie pulcēsies protesta mītiņā pie Seima, pieprasot informācijas pieejamību TV valsts kanālos

Photo

Lietuvas Nedzirdīgo biedrības (LNB) mājaslapas videoziņās (13.01) iekļauta informācija par to, ka nedzirdīgo kopiena gatavojas protesta mītiņam. Kad, kur un par ko paredzēts šis nedzirdīgo tautas saiets?


 Par to „KS” interesējās telefonsarunā ar Lietuvas Nedzirdīgo biedrības (LNB) prezidenti Romu Klečkovskaju, kura skaidro: „7. februārī biedrība aicina kopā savus biedrus no visas valsts uz mītiņu pie Lietuvas Seima ēkas. Mītiņa mērķis – publiski protestēt pret valdības netaisnīgo politiku attiecībā uz nedzirdīgo cilvēku tiesībām saņemt pilnvērtīgu informāciju televīzijā. Tā tas notiek jau 21 gadu, un mēs vairs ilgāk nespējam paciest šo situāciju, kas ir asā pretrunā ar ANO konvenciju par invalīdu tiesību aizsardzību.”
 
LNB  viceprezidente Svetlana Litvinaite informē, ka Lietuvas TV valsts kanālos raidījumiem netiek nodrošināti titri lietuviešu valodā. Tie ļoti reti parādās arī  ārzemju kinofilmām, jo tās arvien vairāk dublē  lietuviešu skaņu valodā.
 
Vienīgais informācijas avots televīzijā pašlaik ir 30 minūšu vakara ziņu raidījums zīmju valodā. LNB vairākkārt griezusies valdībā ar lūgumu valsts budžetā iekļaut finansējumu titru veidošanai aktuālākajiem TV raidījumiem, taču vienmēr, arī šogad, saņemts atteikums. Turklāt samazināts arī valsts vispārējais finansējums LNB darbībai nedzirdīgo tiesību aizsardzības jomā.
 
S. Litvinaite: „Lietuvas Nedzirdīgo biedrība šajā sakarā plāno vērsties ar iesniegumu Eiropas Cilvēktiesību komisijā, kurai jāuzrauga, kā ES valstīs ievēro ANO minētās konvencijas prasības par informācijas pieejamības nodrošinājumu invalīdiem.”



Teksts: Ilze Kopmane 


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas