Search form

03.02.2012

Drukāt

Nedzirdīgs suns teicami izdresēts, lietojot zīmes

Photo

Nereti ir dzirdēts, ka suņi neklausa un nedzird saimnieka pavēles, jo īpaši gadījumos kad runa ir par mēbeļu apgraušanu. Bet Bostonas terjeram Zipijam tik tiešām ir dzirdes problēmas. Taču viņa saimniece pati izdomājusi zīmes un apmācījusi tajās savu mīluli – viņš ir pats apzinīgākais un disciplinētākais suns dresūras klasē.


Divus gadus vecais Zipijs ir kurls, bet tas nebija šķērslis, lai izcīnītu Kennela  Suņu dresūras  kluba augstāko apbalvojumu paklausībā.
 
Lai to iegūtu, apgūstamos uzdevumos tika iekļautas tādas komandas kā, piemēram, doties uz guļasvietu un tur palikt, pastaigāties, turoties pie saimnieka sāna un ignorējot citus suņus,  staigāt uz pakaļkājām utt.
 
Suņa saimniece Vikija Teita saka: „Daudziem suņiem ar labu dzirdi šis eksāmens šķita grūti izpildāms. Šī bija pirmā reize, kad suņu dresūras skola piešķīra apbalvojumu nedzirdīgam sunim. Visi bija šokēti un pārsteigti par to, cik sekmīgi Zipijs tika galā ar šo uzdevumu.”
 
Teitas kundzei ir arī trīs bokseru šķirnes suņi. Zipiju viņa iegādājusies no metiena ar 5 kucēniem, kad viņam bija 7 mēneši, un sākumā to, ka viņam būtu dzirdes problēmas nav varējis manīt. Tas notika vēlāk, kad viņš neatsaucās uz savu vārdu, nereaģēja uz komandām un  svilpieniem.
 
Dzirdes pārbaude pie veterinārsta apstiprināja aizdomas, ka Zipijs nedzird. Līdz šim brīdim suns ir apguvis 20 komandas- sēdēt, stāvēt, gulēt, mieru u.c., kuras visas tiek dotas zīmēs.
 
Zipijam ir speciāla vibrējoša kakla siksna, ar kuras palīdzību saimniece var pievērst viņa uzmanību, lai suns pamanītu komandas.
„Es visu laiku cenšos ar viņu sarunāties –  lai gan viņš mani nedzird, viņš tomēr redz manu sejas izteiksmi. Šādi suns redz arī to, kad komandas izpildījums nav bijis pareizs,” skaidro saimniece. „Agrāk suņus iemidzināja, ja tie bija kurli Taču arī šādi suņi spēj dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Zipijs ir mans labākais draugs. Es nekad nešķiršos no viņa!”
 
Kluba pārstāve stāsta : „Šāda pārbaudījuma veiksmīga nokārtošana jebkuram sunim ir liels sasniegums, jo īpaši tādam, kas ir nedzirdīgs.”
 
Heidī Lorenca, Kennel Kluba izglītības menedžere: „Zipijs ir īpašs suns. Zelta apbalvojuma iegūšana ir liels sasniegums. Šis gadījums pierāda, ka laba apmācība un praksē pārbaudīta dresūra noderīga visiem suņiem.”
 
 
Pēc interneta materiāliem sagatavojusi: Laura Reisele

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas