Search form

26.03.2012

Drukāt

Malaizija: nedzirdīgie atver savu kafejnīcu

Photo

Darbi runā skaļāk par vārdiem. Malaizijā atvērta pirmā specializētā havajiešu kafejnīca, kuru vada nedzirdīgie.


Apmeklētājus sagaida spilgtās krāsās havajiešu stilā iekārtota nesen atvērtā kafejnīca. To vada vairāki nedzirdīgie, kuru  mērķis – sasniegt finansiālu neatkarību un panākumus biznesā.
 
Kafejnīca piedāvā apmeklētājiem izsmalcinātu, havajiešu gaumē pagatavotu kafiju, kā arī dažādas kūkas un smalkmaizītes. 


 
„Mans plāns ir apmācīt darbiniekus. Viņi visi, tāpat kā es, ir nedzirdīgi. Nākotnē mēs domājam paplašināt savu darbību un atvērt vēl vairākas kafejnīcas citās pilsētā. Arī tās varētu vadīt paši nedzirdīgie,” stāsta šīs kafejnīcas īpašnieks nedzirdīgais malaizietis Alens Tehs.
 
 Viņš ir pārliecināts – neraugoties uz problēmām, kas saistītas ar nedzirdību, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem piemīt visai sabiedrībai noderīgas iemaņas. Piemēram, grafikas dizainerei Reičelai Lamai (26)  darbs pie kafejnīcas iekārtošanas ir laba iespēja parādīt savu talantu un jauns solis profesionālajā izaugsmē. Reičela,   nedzirdīga no  septiņu gadu vecuma pēc kāda nelaimes gadījuma,  izstrādājusi kafejnīcas trauku dizainu, kā arī veidojusi sienu gleznojumus.
 
„Te varu izkopt savu talantu un apgūt jaunas iemaņas – piemēram, iemācījos pagatavot garšīgu kafiju,” viņa stāsta zīmju valodā.
Oficiante vientuļā māte Šerena Čana (45)  jau iepriekš vairākus gadus strādājusi dažādos restorānos un tagad apmāca jaunos darbiniekus.
 „Esmu priecīga, ka man ir šis darbs, jo mans dēls gatavojas turpināt mācības koledžā un mums  nepieciešams iekrāt naudu, lai varētu apmaksāt mācības,” zīmju valodā stāsta nedzirdīgā kopš dzimšanas Čana. Kafejnīcā viņa strādā uz pusslodzi arī otru darbu –  par datu ievades datoroperatori.
 
Eipla Japa ( 37)  agrāk  strādājusi vairākās maiznīcās,    tagad  ļoti apmierināta ar savu jauno darbavietu – viņa kļuvusi par kafejnīcas smalkmaizīšu ceptuves vadītāju. Viņa pilnveido savu amata prasmi, gatavojot jaunas smalkmaizīšu un kūku receptes. Viens no Eiplas jaunākajiem meistardarbiem ir dzērveņu/valriekstu smalkmaizīte ar saulespuķu sēkliņām. Kafejnīcas apmeklētājiem ļoti garšo arī viņas ceptā havajiešu kokosriekstu maize.
 
Runājot par jauno atbildīgo amatu, Japa saka, ka nedrīkst slinkot, jāraugās uz priekšu, jāizvirza savs mērķis un jāiet uz to, jābūt patstāvīgai un neatkarīgai. Protams,  strādājot savā uzņēmumā, nākas sastapties ar daudziem izaicinājumiem, un noteikti nav viegli, bet, ja centīgi, čakli strādā, panākumi nav  ilgi jāgaida. 
 
 

 
 
Sagatavoja: Pēteris Vilisters

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas