Search form

29.08.2012

Drukāt

LNS uzvara: cilvēki ar dzirdes invaliditāti varēs saņemt surdotulka pakalpojumu līdz 10 stundām mēnesī

Photo

Vakar, 28.augustā, valdība vienojās par grozījumiem Invaliditātes likumā.
Kā zināms, no 2013.gada 1.janvāra cilvēki ar dzirdes invaliditāti varēs saņemt surdotulka pakalpojumu līdz 10 stundām mēnesī, lai nodrošinātu saskarsmi ar citiem cilvēkiem. Tas ir liels LNS panākums! Pēc Labklājības ministrijas (LM) aprēķiniem, surdotulka pakalpojums ir nepieciešams 1100 cilvēkiem.


Ar grozījumiem likumā surdotulka pakalpojumu nodrošināšana tika deleģēta LNS (līdz šim bija paredzēts, ka pakalpojumu nodrošinās pašvaldības) un tika noteikts , kādos gadījumos būs iespējams saņemt pakalpojumu.

Tāpat no 2013.gada 1. janvāra asistenta pakalpojumu līdz 40 stundām nedēļā varēs saņemt cilvēki ar I vai II invaliditātes grupu un bērni no 7 līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti.  Jaunais asistenta pakalpojums domāts tiem, kuriem vajadzīgs atbalsts nokļūšanai vietā, kur viņi strādā, mācās. Asistents palīdzēs pārvietoties un aprūpēt  darbavietā, kā arī nodrošināt saskarsmi.

Šis pakalpojums galvenokārt būs nepieciešams I grupas invalīdiem ar pārvietošanās traucējumiem vai garīga rakstura traucējumiem, II grupas invalīdiem ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem un bērniem invalīdiem.  Tas nozīmē, ka nedzirdīgajiem ar 2.invaliditātes grupu būs iespējams saņemt gan tulka, gan asistenta pakalpojumu.

Asistenta pakalpojumu varēs saņemt pašvaldībās. 

Grozījumi Invaliditātes likumā vēl jāpieņem Saeimā.

Ja tiks apstiprināti jaunie grozījumi Invaliditātes likumā, tad nedzirdīgajiem būs sarežģītāk saņemt tulka pakalpojumu, uzskata LNS Sociālā darba struktūras vadītājs Edgars Vorslovs. Viņš skaidro, ka tad pēc likuma 12. panta pirmās daļas 6. punkta plānotās redakcijas surdotulka pakalpojumu būs tiesības saņemt personai, kurai dzirdes traucējumus nevar kompensēt ar tehniskajiem palīglīdzekļiem un kurai, pamatojoties uz VDEĀVK (Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija) ieteikumu, individuālajā rehabilitācijas plānā ir noteikta surdotulka pakalpojuma nepieciešamība.

Tas nozīmē, ka vajadzēs izziņu no VDEĀVK. Pašlaik, lai saņemtu tulka pakalpojumu, VDEĀVK izziņu nevajag, pietika ar ģimenes ārsta izziņu, kas apliecina, ka dzirdes traucējumus nevar kompensēt ar tehniskajiem palīglīdzekļiem un nepieciešams tulka pakalpojums.

LNS gatavojas Saeimai izskaidrot situāciju, lai vienkāršotu šī pakalpojuma saņemšanas kārtību, jo tikai Saeima varētu grozīt valdības pieņemto lēmumu.

 

Teksts: Inese Immure


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas