Search form

07.09.2012

Drukāt

Neredzīgo biedrības pārstāves viesojas LNS Rehabilitācijas centrā

6. septembrī SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” viesojās Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) priekšsēdētāja Svetlana Sproģe un SIA „LNB Rehabilitācijas centrs” direktore Māra Henele, lai dalītos pieredzē par abu organizāciju darbību.


 



Tikšanās reizē bija klāt LNS prezidents Arnolds Pavlins, Sociālā darba struktūras vadītājs Edgars Vorslovs, SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” valdes priekšsēdētāja Sandra Gerenovska un nodaļu vadītāji.
 

 
Notika saruna par sociālo rehabilitāciju abās organizācijās, valsts iepirkumu un tehnisko palīglīdzekļu saņemšanas kārtību, projektiem un valsts deleģēto funkciju izpildes norisi abās organizācijās. Šajās jomās katrai ir samērā atšķirīga darbība un kārtība.
 
A.Pavlins iepazīstināja ar projekta „Klusuma pasaule” 14 aktivitātēm, uzsverot: ja nebūtu projektu, tad nevarētu apmierināt nedzirdīgo cilvēku nepieciešamās vajadzības un rastos vairāk problēmu. LNB pašlaik arī realizē līdzīgu lielu projektu, tikai atšķirība: LNS pati administrē savu projektu, bet Neredzīgo biedrības projektu administrē Labklājības ministrija.
 
Sarunas gaitā izvērsās arī debates par TV pieejamību nedzirdīgajiem un neredzīgajiem. Pirms kāda laika masu medijos pavīdēja Neredzīgo biedrības pretenzija par TV raidījumiem oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā. LNB pārstāve Māra norādīja, ka neredzīgo un vājredzīgo mērķauditorijai svarīga ir LTVI valsts programma, kuru vājredzīgie spēj saredzēt. Turklāt skaņa viņiem arī ir svarīga. Viņiem subtitri nemaz netraucē. No šīs sarunas izsecināts, ka LNB nebūs pretenziju, ja LNS pieprasītu subtitrus.
 
Nobeigumā tika pārrunāts abu organizāciju organizatoriskais darbs. LNB ir apvienotas 12 teritoriālās nodaļas. Nodaļu vadītāji par darbu nesaņem algas. Tāpat kā mums, arī viņiem cilvēki ir izkaisīti pa visu Latviju.
 
Pēc divu stundu sarunas LNB pārstāves iepazinās ar LNS kapitālsabiedrībām, kuras iesaistītas valsts deleģēto pakalpojumu sniegšanā –  SIA „LNS Rehabilitācijas centrs” un SIA „LNS Surdotehniskās palīdzības centrs” un to sniegtajiem pakalpojumiem.

Uzziņai:
Latvijas Neredzīgo biedrība apvieno redzes invalīdus, tās biedru skaits sasniedz 3500. Šīs biedrības valdē darbojas 9 biedri. Rehabilitācijas un profesionālās apmācības redzes invalīdiem piedāvā SIA „LNB Rehabilitācijas centrs”. Informāciju par biedrības un citām aktualitātēm Braila un redzīgo rakstā sniedz informācijas dienests „Brailinform”, izdodot žurnālu „Rosme” un citus informatīvos materiālus. Nodarbinātības jomā darbojas četri LNB ražošanas uzņēmumi – SIA "Cēsu MRU", SIA "Daugavpils uzņēmums", SIA "NB Liepājas uzņēmums" un SIA "LNB Jugla". LNB dzīvojamo fondu apsaimnieko namu pārvaldes: Rīgā – "Strazdumuiža", Liepājā – "Liepājas Pērkonīte", Cēsīs dzīvojamais fonds atrodas SIA "Cēsu MRU" pārziņā.


Teksts un foto: Ivars Kalniņš

Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas