Search form

20.09.2012

Drukāt

Būs vienādas naudas balvas olimpiešiem, paraolimpiešiem un nedzirdīgiem olimpiešiem par izciliem sasniegumiem sportā

18. septembrī Ministru kabinets (MK) apstiprināja paraolimpiešu un nedzirdīgo olimpiešu naudas prēmiju pielīdzināšanu olimpiešu naudas prēmijām.


Izmaiņas MK noteikumos Nr.26 "Noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru"" tika ierosinātas tāpēc, lai nebūtu diskriminācijas starp veseliem atlētiem un sportistiem ar dažādiem traucējumiem.
 
Pēc trīs ministru – R.Ķīļa, I.Viņķeles un A.Vilka – iniciatīvas turpmāk, piešķirot naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, sportistu ar invaliditāti sasniegumus Paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo Olimpiskajās spēlēs pielīdzinās tādiem sasniegumiem, kurus ir izcīnījuši sportisti bez invaliditātes, nosakot vienādu maksimāli piešķiramo naudas balvas apmēru, kā arī paredzot vienādu iespējamo atbalstu par sportistu ar invaliditāti komandu sporta spēļu izlašu sasniegumiem.
 
Turpmāk par olimpiskajās spēlēs, paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs iegūto pirmo vietu individuālajos sporta veidos prēmija būs līdz 100 000 latiem, bet par pirmo vietu komandu sporta veidos olimpiskajās spēlēs, paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo Olimpiskajās spēlēs naudas balva būs līdz 300 000 latiem. Tas attiecināms arī uz sasniegumiem 2012. gada Londonas paraolimpiskajās spēlēs.
 
Līdz šim noteikumi paredzēja, ka Paraolimpisko spēļu čempioni var saņemt naudas balvu līdz 50% apmērā no pārējo sportistu sasniegumiem (piemēram, par uzvaru Paraolimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo Olimpiskajās spēlēs paredzot naudas balvu līdz 50 000 latu).
 
Latvijas Nedzirdīgo sporta federācijas prezidents Varis Strazdiņš ir gandarīts par prēmijas vienādošanu: 
„Priecājamies un esam gandarīti, ka mūsu nedzirdīgie sportisti nav diskriminēti un turpmāk viņu sasniegumi tiks novērtēti atbilstoši. Atrodoties un darbojoties dažādās Latvijas sporta organizācijās, to bija iespējams panākt. Tagad mūsu sportisti nevarēs žēloties, ka tiekam diskriminēti. Un, manuprāt, galvenais ieguvums būs tas, ka sportistiem tagad būs stimuls tiekties pēc panākumiem.”
Vairāk par MK pieņemtajiem grozījumiem lasiet valdības mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/aktuali/zinas/2012gads/09/180912-izm-06/



Teksts: Inese Immure


Atpakaļ

Uz augšu


Video ziņas

Jauniešiem

LNS kapitālsabiedrības


LNS biedrību interešu grupas